Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Bu yazımızda sizlere, Türkiye’nin coğrafi bölgeleri, ve Türkiye’nin coğrafi bölümleri hakkında detaylı bilgiler vereceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Eğer siz de Türkiye’nin coğrafi bölgeleri; ya da Türkiye’nin coğrafi bölümleri ile birlikte, bu bölge; ve bölümlerin belirgin özelliklerini öğrenmek istiyorsanız, zaman kaybetmeden bilgilerimizin aktarımını gerçekleştirmeye başlayalım:
Türkiye’nin coğrafi bölgeleri kaç tanedir diyenler için, Türkiye’nin coğrafi bölümlerinin 7 tane olduğunu belirtelim. Türkiye’nin coğrafi bölümleri kaç tanedir diyenler için ise, Türkiye’nin coğrafi bölümlerinin 21 tane olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.
Karadeniz bölgesinin belirgin özellikleri: Her mevsimde yağışlı bir iklim, Karadeniz bölgesinin belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. Karadeniz bölgesinin belirgin özelliklerinden bir diğeri ise, Kuzey Anadolu sıra dağlarının bir kaç yüksek sıra halinde uzanmakla birlikte kıyıya paralel olmasıdır.
Marmara bölgesinin belirgin özellikleri: Kalabalık nüfus, endüstrinin gelişmiş olması… Marmara bölgesinin belirgin özellikleri arasında yer alırken, Marmara bölgesinin belirgin özellikleri arasında ovaların, ve platoların bol olmasından da söz etmemiz gerekmektedir.
Ege bölgesinin belirgin özellikleri: Sahilin geniş olması, bu nedenle turistik bir bölge olması, ve tarihi zenginliklerinin bol olmasının Ege bölgesinin belirgin özellikleri arasında yer aldığını belirtmeliyiz.
Akdeniz bölgesinin belirgin özellikleri: Toros dağlarının kıyıya paralel uzanması, ikliminin ılıman olması, sahilinin geniş olması Akdeniz bölgesinin belirleyici özellikleri arasında yer alırken, ovalarıonın verimli olması, ve turistik açıdan zengin olmasının da Akdeniz bölgesinin belirgin özellikleri arasında yer aldığını belirtmemiz gerekmektedir.
İç Anadolu bölgesinin belirgin özellikleri: Konumu itibari ile çukur bir bölgede bulunması, karasal iklime sahip olması, ve bitki örtüsünün bozkır olması da İç Anadolu bölgesinin belirgin özellikleri arasında yer almaktadır.
Doğu Anadolu bölgesinin belirgin özellikleri: Yüksekliğin 2000 metreyi bulması, kara ikliminin şiddetli olması, plato, ve dağlarının bol olması Doğu Anadolu bölgesinin belirgin özellikleri arasında yer almaktadır.
Güneydoğu Anadolu bölgesinin belirgin özellikleri: İklimde kuraklığın şiddetli olması, plato; ve ovaların düz olması, Güneydoğu Anadolu bölgesinin belirgin özellikleri arasında sayılmaktadır.