Yardımcı Ses İle İlgili Örnekler Yardımcı Ses Nedir?
Yardımcı ses ile ilgili örnekler görmek, sizin, daha önce anlatmış olduğumuz yardımcı ses nedir konusu hakkında daha sağlıklı bilgilere sahip olmanızı olanaklı hale getirecektir. Bu anlamda BilgiBilgi olarak, karşınıza çıkan tüm soruları kolay çözümlemek ve konuları anlamanız adına elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.
Yardımcı ses ile ilgili örnekler, konu hakkında daha kolay fikir sahibi olmanızı sağlarken aklınıza takılan soruları da bir örnekte çözemeseniz dahi diğer örnekte çözümlemenizi olanaklı hale getirir. Dolayısı ile sadece bu konuda değil, öğrenmek istediğiniz her alanda örnekleri gözden geçirmenizi öneriyoruz.
Yardımcı Ses İle İlgili Örnekler
Yardımcı ses ile ilgili örnekler aşağıda maddeler halinde yeralmaktadır.
• Masa + a = Masaya
• Çanta + ı = Çantayı
• Kitabı + ı = Kitabını
• Oyuncağı + ı = Oyuncağını
• Kafa + ı = Kafası
• Hata + ı = Hatası
• Altı + ar = Altışar
• İki + er = İkişer
• Soba + a = Sobaya
• Anne + i = Annesi
Yardımcı ses ile ilgili örnekler gösteriyor ki n, y, ş harfleri ile bir kelimenin sonuna gelen harfi, o kelimeye dahil edebilirsiniz. Bu durum daha çok bir kelime ünlü ya da ünsüz ile bittiği ve diğer ek de aynı gruptan bir harf ile başladığında gerekli hale gelmektedir. Ünlü ile biten bir kelime ünlü ile başlayan bir ek aldığında yardımcı sese gerek duyulur örneğin.
Yardımcı Ses Nedir?
Yardımcı ses nedir? Türkçe’mizde, iki tane ünlü harfin yanyana gelmesi durumu söz konusu değildir. Bu nedenle, bir kelime ünlü harf ile bitmiş ise ve aldığı ek de ünlü harf ile başlıyorsa, araya bir ünsüz harfin girmesi gerekmektedir. İşte bu ünsüz harfin adı kaynaştırma ünsüzüdür. Yardımcı ses olarak da isimlendirilebildiğini söyleyebiliriz.
Yardımcı ses nedir sorusunun yanıtını farklı başlıklar altında, sitemiz içerisinde daha net bulabilme olanağına da sahipsiniz.
Türkçe’nin Yardımcı Sesleri Nelerdir?
Türkçe’nin yardımcı sesleri nelerdir? Türkçe’mizde, dört adet kaynaştırma ünsüzü ya da yardımcı ses bulunur. Ve duruma göre, bunların herhangi biri kullanılabilir. Türkçe kaynaştırma ünsüzleri: n, s, ş, y harfleridir. Ancak, kaynaştırma ünsüzlerini aklınızda tutabilmeniz adına size, “YaŞaSıN” kelimesini de verebiliriz.
Yaşasın kelimesinin içerisinde bulunan ünlü harfleri çıkarttığınızda geriye kalan y, ş, s ve n harfleri kaynaştırma ünsüzleridir. Türkçe’nin yardımcı sesleri nelerdir sorusunun yanıtları arasında da yer alırlar. Yardımcı ses ile ilgili örnekler içerisinde bu harfleri sıklıkla görebilirsiniz.