Vurgu Nedir?

Bu yazımızda sizlere vurgu nedir sorusunun yanıtlarından söz ederek, sonrasında da cümlede vurgu örnekleri, ve kelimede vurgu örneklerini gözden geçirmeye çalışacağız. Tüm bunların sonrasında tonlama nedir sorusunun da yanıtını alarak bilgilerimizi sonlandıracağız. O halde gelin zaman kaybetmeden bilgilerimizi gözden geçirmeye başlayalım…

Vurgu Nedir?

Konuşurken; ya da okurken, bazı kelime, ya da cümlelere özellikle dikkat çekilmeye çalışılır, bu kelime; ya da hecelerin söyleyişi daha belirgindir. İşte bu durum Türkçe’de vurgu olarak isimlendirilmektedir.

Kelimede Vurgu: Kelimede vurgu, kelimenin belirli bir hecesinde yapılan vurgudur. Genellikle bu, kelimenin son hecesinde olmaktadır. Ama, özellikle yer isimlerinde vurgu, ya ilk, ya da orta hecede görülmektedir. Fakat bazı ekler vardır ki, kelimede vurgu olmasına karşın, bu ekler vurguyu kendi üzerlerine alabilmektedir. Bu durumda son hecedeki vurgu, direkt olarak eke geçmektedir.

Kelimede Vurgu Örnekleri: Ankara, Mersin, İstanbul, Yükseklik, Gelinlik…

Cümlede Vurgu: Cümlede vurgulanmak istenen kelime genellikle yüklemden önceki, ya da yükleme yakın olan kelimedir. Cümlede vurgu örnekleri ile bunu daha iyi anlayabilirsiniz:

Cümlede Vurgu Örnekleri:

Mustafa, Ankara’ya yarın sabah gidecek. (Burada Mustafa’nın Ankara’ya yarın sabah gideceği vurgulanmaktadır)
Yarın sabah Ankara’ya Mustafa gidecek. (Burada Ankara’ya gidecek olan kişinin Mustafa olduğu vurgulanmaktadır.)
Mustafa yarın sabah Ankara’ya gidecek. (Burada Mustafa’nın yarın sabah Ankara’ya gideceği vurgulanmaktadır.)

Tonlama Nedir?

Bir cümlenin anlamına uygun şekliyle, sesin ayarlanması durumuna tonlama adı verilmektedir. Yazım kuralları Türkçe’mizde ne kadar önemli ise, okumanın da o kadar önemli olduğu, ve tonlamanın da bu nedenle önemini belirtmeden geçmemeliyiz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları