Ulama Nedir? Ulama Örnekleri Nasıl Yazılır Nasıl Okunur?

Ulama nedir? Türkçe ve Edebiyat için bir sanat olarak değerlendirilen ulama, genellikle şiirlerde aruz ölçüsü için kullanılır. Ancak aslında konuşma sırasında, günlük kullanımda da çok sık karşılaşılan bir durumdur. Ünsüz ile biten bir kelimeden sonra ünlü ile başlayan bir kelime geliyorsa, konuşma sırasında farkında olunmadan önceki kelime sonraki kelimeye bağlanır.

Ulama olarak adlandırılan bu durum şiirlerde ise genellikle konuşma sırasında olduğu gibi farkında olmadan yapılan bir durum değildir. Hatta gayet de bilinçli bir şekilde kelimeler birbirine bağlanarak okunur. Bu durumun sadece okuma sırasında söz konusu olduğunu da unutmamak gerekir.

Ulama nedir? Türkçe ve Edebiyat derslerinde daha sık karşımıza çıkan ulama, ünsüz ile biten bir kelimenin, ünlü ile başlayan bir kelimeye, yazım sırasında değil ancak okuma anında bağlanması tanımı ile karşımıza çıkmaktadır. İstiklal Marşı içerisinde dahi ulamaya örnek pek çok mısra bulunmaktadır.

“Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak”

Bu mısrayı örnek olarak alırsak, yüzen ve al kelimelerinin, mısranın okunuşu sırasında birbirine birleştiğini fark edebilirsiniz. Ulama kavramı ile kastedilen şey de tam olarak budur. Hatta bu kurmuş olduğumuz cümleyi okurken de tam olarak kelimelerini birbirine birleştirerek okuduğunuzu fark edebilirsiniz.

Ulama Nedir?

Ulama nedir? Bir kelimenin son harfi ünsüz ise sonraki kelimenin ilk harfi de ünlü ise ve bu iki kelime birbirine bitişikmiş gibi, okunurken birleşik kelime olarak okunuyorsa, bu duruma ulama adı verilmektedir. Ulama cümlelerinin aruz ölçüsünün kalıbına uydurulabilmesi için kullanıldığını bir kere daha hatırlatalım. Ancak günlük konuşmada da başvurulan bir yöntemdir.

Ulama Örnekleri

Ulama Nedir

Ulama nedir sorusuna yanıt verirken, bu durumun sadece okuma sırasında söz konusu olduğunu belirttik. Ancak şunu da hatırlatmadan geçmeyelim: yazım sırasında, iki kelimenin okunması için ulama yapılması düşünülüyorsa, o iki kelime arasına hiç bir noktalama işareti konmaz. Konması halinde o kelimeler, ulama kuralına uygun dahi olsalar ulama olmazlar.

Ulama Örnekleri

Ulama örnekleri incelemesini yaparken dikkat edin: Ulama yapılacak kelimeler arasında hiç bir şekilde noktalama işaretleri bulunmadığını görürsünüz. Aynı zamanda kelimelerin hiç birinin bitişik yazılmadığını da fark edebilirsiniz.

• Mustafa Kemal + Atatürk = Mustafa KemalAtatürk

• Ben + Onun şarkısını seviyorum = BenOnun şarkısını seviyorum

• Gitmek + İstedim Gidemedim = Gitmekİstedim gidemedim

• Yaparım dedim + Ama yapamadım = Yaparım DedimAma yapamadım

• Her + An bir Sorun + Olacak diye bekledim = HerAn bir SorunOlacak diye bekledim

• Nasıl + Arkadaşsın sen = NasılArkadaşsın sen

• Neden + Ağlıyorsun = NedenAğlıyorsun

• Kimin + Elini tuttun = KiminElini tuttun

• Masal + Okumayı seviyorum = MasalOkumayı seviyorum

• Zarf + Attım + Ama anlamadı = ZarfAttımAma anlamadı

Ulama örnekleri içerisinde gördüğünüz bitişik yazılı kelimeler ulama kelimeleri olmalarına karşın, sadece okunurken birleşik okunup, yazılırken yine ayrı yazılırlar. Biz size sesli olarak ifade edemediğimizden dolayı ulama örneklerini birleşik olarak yazmak sureti ile gösterdik. Bu şekilde ulama nedir sorusunun yanıtlarını da daha net algılamış olduğunuzu var sayıyoruz.

BilgiBilgi olarak konu altına siz de farklı ulama cümleleri eklerseniz bizi mutlu edersiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları