Ulama Nedir? Ulama Örnekleri
Bu yazımızda sizlere ulama ile ilgili bilgiler vererek, ulama nedir, ve ulama ne demek sorusunun yanıtları ile birlikte, ulama örneklerinden söz edeceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Eğer siz de ulama nedir; ya da ulama ne demek sorularının yanıtlarını, ulama örnekleri ile birlikte öğrenmek istiyorsanız, hiç zaman kaybetmeden sizlere ulamayı aktarmaya başlayalım:
Ulama nedir? Ulama ne demek? Ulama, bir cümle içerisinde bulunan sözcüklerden bir tanesinin ünsüz harfle bitmesi sonrasında, yeni başlayan sözcüğün de ünlü harfle başlaması durumunda yaşanan olaya verilen isim olarak tanımlanmaktadır. Bu tür bir durumda, okuma sırasında; ya da cümlenin söylenişinde, iki sözcük birbiri ile bitişik gibi söylenmektedir. Ulama örneklerini az sonra verdiğimizde, ulama ile ilgili anlattığımızı daha net anlayabileceksiniz…
Ulamada durumun sadece okuma, ve söyleyiş için geçerli olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Yazımda ulama kullanılmamaktadır. Bunun yanında, cümle içerisinde bulunan, ve ulama olabilecek iki sözcüğün arasında noktalama işareti varsa, ulama durumunun yine söz konusu olamayacağını belirtmeyi unutmamalıyız.
Ulama örnekleri:
Kırtasiyeden Defter Aldım = Defter + Aldım = DefterAldım
Annem Eve Erken Geldi = Annem + Eve = AnnemEve
Babam Arabayla Gidecek = Babam + Arabayla = BabamArabayla
Bugün Dernek Açıldı = Dernek + Açıldı = DernekAçıldı
Ulama örneklerinde vermiş olduğumuz örnekleri sesli bir şekilde okursanız, ulamayı çok daha iyi anlayabilirsiniz. Noktalama işaretlerinin kullanıldığı ve bu durumda ulama olmayan ulama örneklerini de gözden geçirelim:
Dedem, Evden gitti
Teyzem, İşe başladı
Mehmet, Elif’le çıkıyor
beğenmedim çok eksiklik var
eksik çokkkkkk
3 tane daha olsaydı
BEĞENMEDİM ÇOK KÜÇÜKÇE CÜMLELER VAR VE ÇOOOOOOOOOK EKSİK
AMA YİNEDE SAĞALUN
daha bana 55 tane lazım
Ulama olmayan 10 kelime de yazabilirmisiniz ://
bir kere de cümle yerine kelime yazsanız
Tek başına bir kelimeyle nasıl ulama yapacaksın, neyi neye ulayacaksın Alper merak ettim 🙂