Ulama Nedir Örnek Ulama Ne Demek Örnek Konu Anlatımı
Ulama nedir örnek verilmesi halinde çok daha rahat anlaşılabilecek bir sorudur. BilgiBilgi içerisinde daha önce ulama nedir sorusunun yanıtını detaylı olarak paylaşmıştık. Ancak burada konuyu daha detaylı bir şekilde örneklendirmek istedik. Çünkü ulama Türkçe’de; özellikle şiirlerde çok sık karşılaştığımız ve karşılaşacağımız bir ses olayıdır.
Ulama nedir örnek vermeden önce ulamanın ne olduğunu bir kere daha gözden geçirelim: Ardı ardına gelen iki kelimenin biri ünsüzle bitip, diğer kelime ünlü ile başlıyorsa, bu iki kelimenin arasında ulamanın var olduğundan söz edebiliriz. Cümlenin okunması sırasında iki ayrı kelime, birleşikmiş gibi okunur. Daha çok şiirlerde karşılaşılır.
Ulama Nedir Örnek
Ulama nedir Örnek vererek konuyu sizler için şu şekilde detaylandırabiliriz: Ulama, bir cümle içerisinde bulunan sözcüklerden bir tanesinin ünsüz harfle bitmesi sonrasında, yeni başlayan sözcüğün de ünlü harfle başlaması durumunda yaşanan olaya verilen isim olarak tanımlanmaktadır.
Bu tür bir durumda, okuma sırasında ya da cümlenin söylenişinde, iki sözcük birbiri ile bitişik gibi söylenmektedir. Ulama örneklerini az sonra verdiğimizde, ulama ile ilgili anlattığımızı daha net anlayabileceksiniz. Ulamada durumun sadece okuma ve söyleyiş için geçerli olduğunu unutulmamalıdır.
Ulama nedir örnek vererek anlatırken, yazımda ulama kullanılmadığını görebilirsiniz. Bunun yanında, cümle içerisinde bulunan ve ulama olabilecek iki sözcüğün arasında noktalama işareti varsa, ulama durumunun söz konusu olamayacağını unutmamalısınız
Ulama Ne Demek Örnek
Ulama ne demek örnek vermeye başlayalım ve siz de ne söylemek istediğimizi bu örneklerle net bir şekilde anlamış olun.
• Kırtasiyeden Defter Aldım = Defter + Aldım = DefterAldım
• Annem Eve Erken Geldi = Annem + Eve = AnnemEve
• Babam Arabayla Gidecek = Babam + Arabayla = BabamArabayla
• Bugün Dernek Açıldı = Dernek + Açıldı = DernekAçıldı
Ulama ne demek örnek vermiş olduğumuz cümleleri sesli bir şekilde okursanız, ulamayı çok daha iyi anlayabilirsiniz. Noktalama işaretlerinin kullanıldığı ve bu durumda ulama olmayan ulama örneklerini de gözden geçirelim:
• Dedem, Evden gitti
• Teyzem, İşe başladı
• Mehmet, Elif’le çıkıyor
Ulama nedir örnek vererek açıkladığımız konumuzu sonlandırmadan önce, aklınıza takılan bir soru varsa bunu bize konu altından yorum olarak ulaştırabileceğinizi belirtmeden de geçmeyelim.
beğenmedim çok eksiklik var
eksik çokkkkkk
3 tane daha olsaydı
BEĞENMEDİM ÇOK KÜÇÜKÇE CÜMLELER VAR VE ÇOOOOOOOOOK EKSİK
AMA YİNEDE SAĞALUN
daha bana 55 tane lazım
Ulama olmayan 10 kelime de yazabilirmisiniz ://
bir kere de cümle yerine kelime yazsanız
Tek başına bir kelimeyle nasıl ulama yapacaksın, neyi neye ulayacaksın Alper merak ettim 🙂