Ulama Ne Demek? Ulama Ne Demek Örnek Cümleler
Ulama ne demek? Pek çok ses olayından bir tanesi olan ulama, Türkçe ders konuları arasında yer almakta ve daha çok şiirlerde kullanılmaktadır. BilgiBilgi içerisinde daha önce ulama nedir sorusunun yanıtını vermiştik. Ve hatta ulama nedir örnek vererek çok detaylı şekilde anlatmıştık. Hatırlamak adına gözden geçirebilirsiniz.
Ulama ne demek? Dilimizde, bir kelime ünsüzle bitiyorsa ve sonrasında gelen kelime ünlü ile başlıyorsa, bu iki kelime birbirine bağlanarak okunabilir. Konuşurken bu durum kendiliğinden olur. Ancak şiirlerde bazen ölçü gereği bilinçli olarak da yapılabilir. Ve bu duruma ulama adı verilmektedir.
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak
İstiklal Marşı içerisinde geçen bir dizedir. Şimdi bu dizeyi sesli olarak okumayı deneyin:
Sönmeden yurdumunüstünde tütenen sonocak
Görüldüğü gibi burada ulama vardır. Kelimeler arasına hiç bir noktalama işareti konmamıştır. Dolayısı ile kelimelerin birbirine bağlıymış gibi okunmasında hiç bir sakınca yoktur.
Ulama Ne Demek?
Ulama ne demek? Türkçe ses olayları arasında yer alan ulama genellikle ölçü esasına dayalı şiirlerde oluşmaktadır. Konuşma dilinde ise kendiliğinden oluştuğuna şahit oluruz. Şiirde durum şu şekilde gerçekleşmektedir: Kelimelerdeki heceler bazen iki kelimenin birbirine bağlanmasına neden olur. Ve bu durum ulama olarak adlandırılır.
Ulama ne demek? Daha açıklayıcı bir şekilde: Ünsüzle biten bir kelimeden sonra ünlüyle başlayan bir kelimenin gelmesi haline ulama adı verilir. İki kelimenin arasında herhangi bir noktalama işareti yoktur. Ancak yazımda gösterilmeyen ulamada kelimeler ayrı yazılır. Ancak birlikte okunurlar.
Ulama Ne Demek Örnek?
Ulama ne demek örnek verdiğimizde çok daha kolay algılayabilirsiniz. Öncelikle şunu aktarmak isteriz: Bir cümlede ulama olup olmadığını anlamak için ilk olarak cümlede ünsüzle biten bir kelime olup olmadığına bakmalısınız. Sonraki kelimenin de ünlü ile başladığını görürseniz ve arada noktalama işareti yoksao cümlede ulama vardır diyebiliriz.
Ulama ne demek örnek verecek olursak:
Şu yüce dağların karı eridi; sel oldu; gidelim bizim ellere
Bu cümlede ünsüzle biten dört kelime bulunmaktadır. Bunlar, dağların, sel, gidelim, bizim
Bu dört kelimeden sadece ikisinin sonrasında ünlü ile başlayan kelimeler geliyor: Sel oldu, bizim ellere…
Bu iki kelime arasında herhangi bir noktalama işareti de bulunmadığı için kelimeler birbirlerine bağlanarak okunurlar. Dolayısı ile bu kelimelerdeulama olduğunu söyleyebiliriz.Ulama ne demek sorusunun yanıtını bu örnekle daha iyi anladığınızı tahmin ediyoruz.