Pekiştirmeler Nasıl Yazılır Örnek Pekiştirmeler Nelerdir?
Pekiştirmeler nasıl yazılır? Söz konusu Türkçe olduğunda ve mevzu bahis yazım kuralları ise hepimizin hakkında bilgi sahibi olması gereken konular arasında yer almaktadır. Zaten konu 4. sınıf itibari ile de öğrencilerle paylaşılmakta ve sınavlarda buna yönelik sorular sorulmaktadır.
BilgiBilgi olarak sizleri pekiştirmeler nasıl yazılır konusu hakkında bilgi sahibi yapacak ve bu konuda farklı örneklerle konuyu daha iyi anlamanızı sağlamaya çalışacağız. Gündelik hayatta sık karşılaştığımız pekiştirmeler neden ve nasıl kullanılır, hiç zaman kaybetmeden konu hakkında bilgi paylaşımı yapmaya başlayalım.
Pekiştirmeler Nasıl Yazılır?
Pekiştirmeler nasıl yazılır? Pekiştirmelerin yazımında bir kaç farklı durum söz konusudur. Maddeler halinde bu durumları gözden geçirelim.
• Pekiştirilecek olan kelimenin ilk hecesinden sonra, m, p, r, s harflerinden biri getirilerek yapılacak olan pekiştirmelerin yazımı kesinlikle bitişik olmalıdır.
Mosmor, Kıpkırmızı, Tertemiz, Yemyeşil
• Bazı pekiştirmelerde kural söz konusu olmasa da bitişik yazım söz konusudur…
Güpegündüz, Paramparça
• Pekiştirilecek olan kelimenin ilk hecesi alınıp, ikileme şeklinde, özel olarak kullanılıyorsa, bu tür pekiştirmelerin yazımı ayrı olmalıdır.
Bas bas bağırdı
Pekiştirmeler nasıl yazılır sorusuna yanıt vermeye çalışırken, pekiştirmelerin, sözcüklerin anlamını daha çok kuvvetlendirdiğini de belirtmeden geçmemeliyiz. Dolayısı ile bu durum Türkçe’de çok sık kullanılmakta ve bazı harfler kelimelerin pekiştirilmesini olanaklı hale getirmektedir.
Kelimenin ilk hecesine m, p, r, s harfleri eklenerek yapılan pekiştirmelerle kelime cümle içerisinde vurgulanmış olur. Daha etkili bir anlam kazanır. Ve bu kelimelerin birleşik yazılmaları oldukça önemlidir.
Benzer durum kelimenin ilk hecesinin sonuna m, p, r, s harfleri ve bu harflerin yanına getirilen e, a harfleri ile de sağlanabilmektedir. Sapasağlam, günegündüz gibi kelimeler bu tür pekiştirmelere örnektir. Dolayısı ile yine bitişik yazılırlar.
Bazı kelimelerin ilk hecesinin sonuna da farklı ekler ve harfler getirilerek pekiştirmeler yapılır. Çırılçıplak kelimesi buna örnektir. Ve görüldüğü gibi yine bitişik yazılmaktadır.
Pekiştirmeler Nasıl Yazılır Örnek
Pekiştirmeler nasıl yazılır örnek vererek anlatmaya devam ederken bir de ikilemelere değinmemiz gerekiyor. Aynı kelimenin tekrarlanması ile oluşturulan bu kelimelerin ayrı yazılmaları gerekir. Ama pekiştirme olduklarını biliriz.
Mavi Mavi
Yeşil Yeşil
Başka başka
Küçük küçük
gibi örnekleri bunun için verebiliriz.
Pekiştirmeler nasıl yazılır örnek verirken farklı bir ayrı yazılan pekiştirme de farklı kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan pekiştirmelerdir. Bu kelimeleri şu şekilde örneklendirebiliriz:
Küçük büyük
İri yarı
Delik deşik
Yarım yamalak
Pekiştirmeler nasıl yazılır sorusuna ilişkin aklınıza takılan konular varsa konu altına yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.