Paragrafın Yardımcı Düşünceleri
Paragrafın ana düşüncesi hakkında bilgileri sizlere daha önce aktarmıştık… Paragrafın ana düşüncesini paragraf içerisinde açıklayan, destekleyen nitelikteki düşüncelere de paragrafın yardımcı düşünceleri adı verilir. Paragrafın yardımcı düşüncesi aslında, paragrafın ana düşüncesine zemin hazırlar niteliktedir. Bu yazımızda sizlere, paragrafın yardımcı düşünceleri nasıl bulunur sorusunun yanıtlarından söz edeceğiz:
Paragrafın yardımcı düşünceleri nasıl bulunur sorusuna yanıt olarak sizlere, bir kaç püf noktasından söz edeceğiz. Bu püf noktaları, sizlere, paragraf içerisinde birden fazla olan yardımcı düşünceleri bulmak konusunda yardımcı olacatır… Öncelikle bir örnek verelim:
Yemek yediğimiz masanın hep üstünü görür, onun bizim işimize yaradığını düşünürüz; ancak, eğer dört ayak, masayı ayakta tutmazsa, o masada yemek yiyemez oluruz. Paragrafın ana düşüncesini, örnekteki masanın üstü olarak düşünürsek, paragrafın yardımcı düşüncelerinin de, masanın ayakları olduğunu anlayabiliriz. Yardımcı düşünceler, ana düşünceyi destekler; ve açıklar…
• Paragrafın yardımcı düşüncesinin sayısı bir değil, birden fazladır…
• Paragrafın yardımcı düşünceleri, paragrafın bazı bölümlerini kapsar.
• Yardımcı düşünceler, ana düşüncenin sınırlarını belirler niteliktedir.
• Yardımcı düşünceler, ana düşüncenin anlaşılmasına katkıda bulunur.
Paragrafın yardımcı düşüncesi ile ilgili sorular, paragrafta yer almayan yardımcı düşünceyi sorar niteliktedir. Yani, paragraftaki yardımcı düşünceleri bulmalı, olmayanı da cevap olarak işaretlemelisiniz. Bu noktada, izleyebileceğiniz iki yöntemi, sırası ile sizlere aktaralım:
– İlk olarak soruyu okuyup anlayın.
– Sonrasında soruya konu olan paragrafı okuyup anlayın.
– Daha sonra seçenekleri okuyun; ve paragrafta kullanılan cümleler ile karşılaştırın.
– Seçeneklerde yer alan, ancak paragrafta yer almayan cümle, aranan seçenek olarak işaretlenmelidir. Ancak, cümleler bazen aynı olabileceği gibi, bazen bölünebilir; bazen de anlatılmak istenen aynı; ancak kelimeler farklıdır. Bu bilgileri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Cümleleri tek tek karşılaştırmak yerine, paragrafı tam olarak anladıysanız, seçenekleri aklınızdan da eleyebilirsiniz. Zaman bakımından daha çok işinize yarayacak olan bu yöntemde, paragrafı tam olarak anlamadıysanız, soruya yanlış cevap verme ihtimaliniz de bulunmaktadır.