Öznel Nesnel Anlatım Öznel Anlatım Nesnel Anlatım Nedir?

Öznel nesnel anlatım, cümledeki düşüncenin çeşidine göre değişkenlik gösteren anlatım şekli olarak ifade edilmekte olup öznel anlatım yoruma bağlı; nesnel anlatım ise herkesçe kabul edilen düşünce cümlesi olarak kısaca tanımlanabilmektedir. Bu konuya yönelik örnekleri ilerleyen bölümlerde detaylıca bulabileceksiniz.

Ancak BilbiBilgi olarak basit bir örnek vermek istersek: Almanya’nın başkenti Berlin’dir cümlesine kimse itiraz edemez. Doğruluğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Dolayısı ile bu nesnel bir cümledir. Almanya’nın en güzel şehri Berlin’dir cümlesiiçin ise herkesin söyleyecek bir sözü vardır. Dolayısı ile bu bir öznel; yani yoruma dayalı cümledir.

Öznel nesnel anlatım hakkında ilerleyen bölümlerde daha detaylı bilgiye sahip olabileceksiniz.

Öznel Nesnel Anlatım

Öznel nesnel anlatım hakkında ayırt edici bir örnek vermek istersek şunu söyleyebiliriz: bana göre, bence… gibi kelimelerin başına getirilebileceği her cümle öznel cümledir. Yani yoruma dayalıdır. Ancak doğruluğu herkes tarafından kabul edilen cümleler nesnel cümle olarak tanımlanabilmektedir.

Öznel Anlatım Nedir

Öznel Nesnel Anlatım

Öznel nesnel anlatım cümleleri arasındaki farkı anlayabilmek için bir cümle karşınıza geldiğinde kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: Ben bu cümlenin doğruluğuna itiraz edebilir; bana göre olan şeklini söyleyebilir miyim? Eğer yanıtınız evet ise o cümle yoruma dayalı öznel bir cümle demektir.

Öznel Anlatım Nedir?

Öznel anlatım nedir? Bazı durumların doğru ya da yanlış olduğu kişiden kişiye değişir. Bir kişi eğer bir cümleye “Bence” diyerek başlayıp, sonrasında doğru ya da yanlışlığı tartışılan konuyu kendine göre anlatıyor; kendi doğrusunu savunuyorsa, işte bu cümleye öznel anlatım cümlesi adı verilmektedir. Öznel cümleler olarak da bahsedilebilir.

Öznel anlatım nedir? Bence kelimesi kullanılmasa da öznel anlatım cümleleri kurulabilir. Bir cümlenin öznel anlatım ifade edip etmediğini anlamak için şunu deneyin: Kurulan cümleye siz itiraz edebilir misiniz? Söz konusu olgu size göre farklılık gösterebilir mi? İşte bu cümleler öznel anlatım cümleleridir.

Öznel anlatımda, cümleyi kuran kişi, kendi yorumunu cümleye katmaktadır.

Öznel anlatım örnekleri

Öznel Anlatım Örnekleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

• En güzel hayvan muhabbet kuşudur.

• Bence, bugün yağmur yağmayacak

• Bence, doğacak çocuğun herhangi bir sağlık sorunu olmayacak

• Bence, bu arabanın kaza yapmasının nedeni, yolun hatalı olması…

Öznel anlatım örnekleri bu şekilde arttırılabilir.

Nesnel Anlatım Nedir?

Nesnel anlatım nedir? Duyguların, düşünce ve izlenimlerin değil de doğruların anlatıldığı; zaten söz konusu doğruların da deneyler ve gözlemlere dayandığı durumlara, nesnel yargı denir. Nesnel yargının ifade edildiği cümlelere nesnel anlatım cümleleri adı verilmektedir.

Nesnel anlatım nedir? Nesnel anlatımlarda, öznel anlatımda olduğu gibi, tartışılacak herhangi bir durum yoktur…

Nesnel Anlatım Örnekleri

Nesnel anlatım örnekleri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:

• Su 100 derecede kaynar

• Su 0 derecede donar

• Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’dur

• Müslümanların peygamberi Hz. Muhammed‘dir.

• Bayramdan bir gün öncesi arefedir.

Nesnel anlatım örnekleri bu şekilde arttırılabilir. Böylece öznel nesnel anlatım daha kolay anlaşılır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları