Eş Sesli Kelime Eş Sesli Kelime Örnekleri

Eş sesli kelime dediğimiz zaman aklımıza çoksayıda Türkçe sözcük gelir. Çünkü dilimizde bu kelime örneklerine oldukça sık rastlanmaktadır. Bazılarının eş sesli kelime olduğunu anlamakta zorlanmayız. Ancak bazıları aklımızın karışmasına da neden olabilir.

Yazılışı ve okunuşu aynı olan bir kelimenin farklı cümlelerde farklı anlamlara geldiğini çok kez görmüşsünüzdür. İşte bu durum eş sesli kelimeler olarak açıklanır ve eş sesli kelimelerin diğer biradı da sesteş kelimelerdir. BilgiBilgi olarak konuyu detaylı şekilde anlamanızı sağlayacağız.

Eş Sesli Kelime

Eş sesli kelime, yazılış ve okunuşları aynı olan iki kelime, anlam bakımından birbirinden farklılık gösteriyorsa, bu kelimelere verilen isimdir. Aynı zamanda bu kelimelere sesteş adı da verilmektedir. Yalın ya da ek almış halde olabileceklerini de belirtmek gerekir.

Eş Sesli Kelime Örnekleri

Eş Sesli Kelime

Eş sesli kelime ancak cümleler içerisinden fark edilebilir. Buradada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır: Gül örneğini ele verelim. Bir cümlede isim olarak,bir cümlede ise çiçek çeşidi olarak bulunabilir. Ancak bu durum gülün sesteş olduğu anlamına gelmez.

Çünkü insan ya da hayvan adı olarak kullanılan birkelimenin eş sesli olduğundan bahsedilmez. Ancak
Bir demet gül aldım
Bana bir kere gül
Bu iki cümlede gül kelimesinin sesteş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İsimler, eş sesli kelimelere aykırılık olarak değerlendirilirler. Bu bilgiyi unutursanız,test usulü yapılan sınavlarda yanılgıya düşebilirsiniz.

Eş Sesli Kelime Örnekleri

Eş sesli kelime örnekleri sadececümle içerisinde olmak zorunda değildir. Türkçe’ye hakimseniz bu kelimeleri gördüğünüzde, eş sesli kelime olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Maddeler halinde eş sesli kelime örnekleri şu şekildedir:

• Çay

• Gül

• Yol

• Yer

• Yüz

El

Eş sesli kelimelerin sadece yazılış ya da okunuşlarına bakarak, onların hangi anlamda kullanıldıklarını anlamak zordur. Bu nedenle, kelimeleri cümle içerisinde görmek gerekir. Şimdi sesteş kelimelere bu anlamda bakalım…

• Kavga sırasında birbirlerinin saçını başını “yol”dular (Yolmak fiil kelimesi burada, çekip koparmak anlamında kullanılmıştır.)

• “Yol”dan geçen adamı bir yerden tanıyor gibiyim (Yol kelimesi cümlede, bir yerden bir yere gitmek için üzerinde yürünen alan olarak kullanılmıştır)

• “Yüz”üme bakmıyordu (Yüz kelimesi bu cümlede, çehre, surat anlamlarında kullanılmıştır.)

• Restoran’a bu akşam için “yüz” kişilik rezervasyon yapılmış (Yüz kelimesi burada, 99’dan sonraki sayı olarak kullanılmıştır)

Bazı kelimelerin üzerinde düzeltme işareti ^ vardır. Ancak aynı kelimelerin, düzeltme işareti olmadan kullanılmaları da söz konusudur. Bu gibi kelimelerde, yazılış, okunuş ve anlam farklı olduğu için sesteş kelime özelliği aranmamaktadır.

Örnek verelim:

Kar kelimesi ile kâr kelimesinin hem yazılış, hem okunuş; hem de anlamları birbirinden farklıdır. Bu nedenle, herhangi bir eş sesli kelime durumu söz konusu değildir.

Yazılış ve okunuşları aynı olsa da gerçek anlam – yan anlam kuralına uyan kelimelerde eş sesli kelime özelliği aranmamaktadır. Örnek vermek istersek.

Suya “dal”arak, yüzme bildiğini göstermek istedi (Dal kelimesi burada gerçek anlamında kullanılmıştır)

Yüzme “dal”ında uzmanlık elde etti. (Dal kelimesi burada yan anlamı ile kullanılmıştır)

Bu nedenle bu kelimeler eş sesli kelime değildir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları