Cümleden Çıkarılamayacak Yargı Soruları Ve Örnekler
Cümleden çıkarılamayacak yargı genellikle test soruları yanıtlanırken ihtiyaç duyulan konular arasında yeralmaktadır. Yazılı tarzı sınavlarda ise bu konu ile genel olarak karşılaşmazsınız. BilgiBilgi olarak daha önce cümleden çıkarılabilecek yargı konusunu sizlere anlatmıştık. Kesin yargı konu anlatımı da yapmıştık.
Bahsi geçen konuların incelemesini linklere tıklayarak yapabilirsiniz. Peki cümleden çıkarılamayacak yargı soruları ne şekilde gelir? Bu soruların test şeklinde sorulduğunu belirtmiştik. İlk olarak size bir kaç satırlık, uzun bir cümle verilir ve altına da bu cümleden çıkarılamayacak yargıyı bulun şeklinde bir soru yazılır.
Sonra size genellikle beş şık verilir. Bu gibi soruları çözmek için ilk olarak cümleyi iyi anlamalısınız. Ardından şıkları okumalı ve cümlede anlatılmayan şeyin hangi şıkta yer aldığını bulmaya çalışmalısınız. Konuyu biraz daha detaylı ele alalım isterseniz.
Cümleden Çıkarılamayacak Yargı
Cümleden çıkarılamayacak yargı hakkında bilgi verirken ilk olarak size verilen cümleyi anlamanız gerektiğine değinmeliyiz.. Sonrasında, cümleden çıkarılabilecek yargının ne olduğunu düşünmelisiniz. Ardından, size soru ile birlikte verilen şıkları gözden geçirmelisiniz.
Bu şıklar ya 4 ya da 5 tanedir. Bunlardan biri hariç, diğerleri cümleden çıkarılabilecek yargı olarak bulduğunuz, cümlenin ana düşüncesine yakın şıklardır.
Geriye kalan tek şık ise cümleden çıkarılamayacak yargı olacaktır. İsterseniz bu noktada bir örnek soru inceleyelim. Siz de bu sayede konuyu daha iyi algılamış olursunuz.
Cümleden Çıkarılamayacak Yargı Soruları
Cümleden çıkarılamayacak yargı soruları arasında yer alan birörneği şu şekilde aktarabiliriz:
• Esra’nın oğlu dün de okula gelmedi
Bu cümleden çıkarılamayacak yargı nedir?
a) Esra’nın bir oğlu vardır.
b) Esra’nın oğlu okula gidebilecek yaştadır.
c) Esra’nın oğlunun okula gitmediği gün sayısı 1’den fazladır.
d) Esranın oğlu okulda çok başarılıdır.
Yukarıdaki cümlede verilen cümleden çıkarılabilecek yargılara baktığımızda, Esra’nın oğlunun başarılı ya da başarısız olduğuna dair bir veriye rastlayamıyoruz. Bu nedenle cümleden çıkarılamayacak yargı, Esra’nın oğlunun başarılı olup olmadığına dair bir yargıdır. Yani doğru cevap D şıkkıdır.
Cümleden çıkarılamayacak yargı soruları herzaman bu kadar kolay olmayabilir. Verilen cümle de her zaman bu kadar kısa olmayıp, şıklar bile uzun cümlelerden oluşabilir. Dolayısı ile bu sorular dikkat gerektirir.