Cümle Oluşturma
Cümle oluşturma sorularında, sözcük, ya da sözcük grupları verilerek, bu sözcük, ya da sözcük grupları ile anlamlı; ve kurallı bir cümlenin oluşturulması istenmektedir. Peki cümle oluşturma nasıl yapılır, cümle oluşturma soruları nasıl çözülür? Soruların yanıtlarını birlikte gözden geçirelim…
Cümle Oluşturma Soruları Nasıl Çözülür?
Eğer kurallı bir cümle oluşturma söz konusu ise, yüklemin en sonda olduğunu bilmelisiniz. Bu noktada ilk olarak cümlenin yüklemini bulmalı, ve en sona yerleştirmelisiniz. Ardından bağlaç, tamlama; ve diğer sözcükleri uygun yerlere yerleştirmeniz gerekecektir.
Cümle Oluşturma Sorularına Örnek
Aşağıda verilen sözcük, ya da sözcük grupları ile, anlamlı bir cümle oluşturmaya çalışın…
a) Nasıl öğreniyorsak
b) Yapabiliriz
c) Dinleyerek de
d) Aynı şeyleri
e) Okuyarak
f) Başkalarının düşüncelerini
Biraz önce belirtmiş olduğumuz gibi, cümle oluşturmada ilk yapmamız gereken şey, cümlenin yüklemini bulmaktır. Burada yüklem, yapabiliriz kelimesidir. Yapabiliriz, cümlenin en son kelimesidir.
Neyi yapabiliriz? Aynı şeyleri…
Almış olduğumuz yanıt, cümlenin ortasında bulunmakla birlikte, aynı şeyleri denilebilecek bir başka yargıyı da cümlenin başına yerleştirmemiz gerekmektedir.
Başkalarının düşüncelerini okuyarak nasıl öğrenebiliyorsak, aynı şeyleri dinleyerek de yapabiliriz…
Kurallı; ve anlamlı cümle olarak karşımıza çıkmaktadır.
Cümle oluşturma soruları size sınavlarda, seçeneklerle birlikte verildiği için, verilen seçenekleri yan yana koyarak, en anlamlı; ve kurallı cümleyi daha kolay bulabileceğinizi de belirtmeliyiz.