Biyografi Hakkında Bilgi
Bu yazımızda sizlere biyografi hakkında bilgilerden söz ederek, biyografi nedir, biyografi özellikleri nelerdir, ve biyografi nasıl yazılır sorularının yanıtlarından söz etmeye çalışacağız. Siz de biyografi hakkında bilgi sahibi olmak, ve bu yazım türü hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, zaman kaybetmeden bilgilerimizin aktarımını sizler için gerçekleştirmeye başlayalım…
Biyografi Nedir?
Bir kişinin hayatını, o kişinin tüm detaylarını sade bir şekilde yazarak anlatan, eserlerini, görüşlerini, kişinin yaşadığı dönem, ve içerisinde bulunduğu çevreye göre değerlendiren yazım türüne biyografi adı verilmektedir. Bugün biyografi olarak bildiğimiz bu yazım türü, divan edebiyatında ise tezkire adı ile bilinmekte idi…
Biyografi Nasıl Yazılır?
Çok eski dönemlerden bu yana yazılmakta olan biyografi, eskilerde Tercüme-i Hal olarak isimlendirilmekte idi. Genellikle tanınmış kişiler için bir başka kişi tarafından yazılan biyografinin, hem sade bir dil ile, hem de anlatılmak istenilen şeyi açık bir şekilde ifade ederek yazılması gerekmektedir.
Biyografi yazacak olan kişinin, kimin hayatını anlatacak ise, ona yönelik detaylı araştırma yapması gerekmektedir. Bu araştırma, sadece kişinin hayatı ile ilgili değildir. Aynı zamanda, yaşadığı dönem, ve birlikte bulunduğu insanların da araştırılması gerekmektedir.
Bir kişi eğer kendi biyografisini yazacaksa, bunun adı otobiyografidir, ve genel olarak Anı isimli yazı türüne benzemektedir. Edebiyatımızın ilk biyografisi Ali Şir Nevai tarafından yazılmıştır.
Biyografi Özellikleri
• Gerçekler yazılmalıdır.
• Biyografi yazarı tarafsız olmalıdır.
• Yazılan şeyler belgelendirilebilmeli, gerekirse tanıklar kullanılmalıdır.
• Biyografinin kronolojik sıralama kullanılarak yazılması gerekmektedir.
• Hayatı anlatılan kişinin doğumundan başlanarak, öğretim süreci, arkadaşları, aşk, ve evliliği, çocukları, kişiliği, elde ettiği başarıları… gibi detaylar, atlanmadan anlatılmalıdır.
• Anlatılan kişinin neden önemli olduğu, ve diğer kişilerden farkı aktarılmalıdır.
• Biyografide, söylentiler, ya da asılsız bilgiler kullanılmamalıdır.
• Yazar, biyografi yazarken, yazdığı kişi hakkında iyi ya da kötü yorumlarda bulunmamalıdır…