Malazgirt Savaşı Ve Malazgirt Zaferi
Bu yazımızda sizlere, Malazgirt Savaşı, ve Malazgirt Zaferi hakkında bilgiler vereceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Malazgirt Savaşı ile birlikte Malazgirt Zaferi hakkında bilgi sahibi olabilmeniz adına gerekli bilgilerin aktarımını, dilerseniz daha fazla zaman kaybetmeden gerçekleştirmeye başlayalım:
Dönemin Bizans İmparatoru Diogenes idi. Diogenes’in tek istediği, Türk’lere bir darbe vurmaktı, ve bu darbenin kesin, aynı zamanda da son olması gerekiyordu. Bu amaçla Diogenes, 200.000 kişilik bir ordu hazırlamış, ve bu ordunun farklı kıtalardan, hatta Türk soyundan kavimlerden dahi askerlerinin bulunmasına özen göstermiştir. Bizans İmparatorluğu tarafından hazırlanan bu ordunun Doğu seferine çıktığını belirtmemiz gerekmektedir.
Bizans İmparatorluğu’nun sefere çıktığı zamanda, Alparslan ise Mısır seferinde bulunmakta idi. Sefer sırasında Halep’i kuşatmış olan Alparslan, Bizans İmparatorluğu’nun hareketi hakkında haber alınca, Mısır Seferi’nden vazgeçerek geri dönmeye karar vermiştir. Ahlat’a kadar, dinç askerlerini de yanına alarak gelen Alparslan, bunun dışındaki yaşlı olan askerlerini ise beraberinde getirmemiştir. Burada Bizans İmparatorluğu’na, Selçuklu’lar tarafından, bir kaç kere barış önerisinde bulunulsa da, Bizans İmparatorluğu tarafından bu öneri korkaklık olarak değerlendirilerek reddedilmiştir, ve bir savaşın kaçınılmaz olduğu gözler önüne serilmiştir.
Bizans İmparatorluğu, farklı kıtalar, ve Türk kavimlerinden aldığı askerlerle birlikte oluşturduğu 200.000 kişilik askere karşın Selçuklu’ların 50.000 kişilik olduklarını biliyordu, ancak, Bizans İmparatorluğu tarafında bulunan Türk kavimleri, Selçuklu’ların Türk olduğunu görünce, Bizans İmparatorluğu’ndan Selçuklu’ların tarafına geçmiştir. Selçuklular, Malazgirt Ovası’nda beklemeye başladı, ve burada Cuma Namazı kılındı, bu arada tüm islam ülkelerinin amacı Selçuklu’ların Malazgirt Savaşını kazanması yönünde idi, Cuma Namazlarında da bunun için hutbeler okunmakta idi.
Malazgirt Savaşının başlaması, kılınan Cuma Namazının sonrasında Alparslan’ın yaptığı konuşma ile olmuş, üzerinde bulunan beyaz giysinin, ölecek olursa kefeni olarak kabul edilmesini, ve bu şekilde gömülmesini vasiyet etmiştir. Sonrasında da atının kuyruğunu bağlayan Alparslan ordusunun başına geçmiştir. Malazgirt Savaşı tarihi 26 Ağustos 1071 olarak bilinmektedir. Malazgirt Savaşında Turan Taktiği uygulandı. İki tepeye, ordunun dışında bulunan askerler pusu kurdu; diğer askerler ise Bizans İmparatorluğu’na karşı savaştı, sonrasında da kaçar gibi yaptılar. Bizans İmparatorluğu Malazgirt Savaşında Selçuklu’ların bozguna uğradığını düşünerek disiplinsiz bir şekilde Selçuklu topraklarına girmeye başladı. Tepelerde pusuda bulunan askerler ise Bizans İmparatorluğu’nu bu sırada pusuya düşürdü, İmparator Diogenes dahi Selçuklu Ordusunun eline yaralı olarak geçirildi, ancak Malazgirt Zaferi elde edildikten sonra Malazgirt Savaşının sonuçları arasında, Bizans İmparatorunun serbest bırakılması da yer alacaktır.
Malazgirt Savaşının sonuçları: Yaralı olarak Selçuklu’ların eline geçirilen Diogenes, fidye karşılığında serbest bırakıldı. Müslüman olan Bizans İmparatorluğu tarafından esir edilen kişiler serbest bırakıldı. Malazgirt savaşının sonuçlarına göre Bizans İmparatorluğu Selçuklu’lara yıllık vergi ödeyecektir. Ancak şunu da belirtmemiz gerekmektedir. Malazgirt Zferi Selçuklu’lar tarafından kazanılsa da, Malazgirt savaşının sonuçları Bizans İmparatorluğu tarafından kabul edilmedi, çünkü Diogenes Bizans İmparatorluğu’na teslim edildiği anda gözlerine mil sokularak hapse atıldı, ve yerine başka kişiler imparator oldular.
Malazgirt Zaferinin önemi: Malazgirt Zaferinin önemi hem Türkler; hem de dünya için büyüktür. Öncelikli olarak, Tüm Anadolu kapılarının Türk’ler için açıldığını belirtmemiz gerekmektedir. Avrupa’da derin izleri bulunan Malazgirt Zaferi, Anadolu’nun Türkler için günümüze kadar anavatan olmasına neden olmuş, ve bunun yanında, islam dünyası için de Türk’lerin saygınlığı artmıştır. Haçlı ordusunun kurulması da Malazgirt zaferinin önemi kapsamında değerlendirilmektedir.