Kahramanmaraşın Kurtuluşu Tarihi İle İlgili Bilgiler
Bu yazımızda sizlere, Kahramanmaraşın Kurtuluşu ile ilgili bilgiler vereceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Kahramanmaraşın kurtuluşu, Kahramanmaraşın kurtuluşu ve önemi, Kahramanmaraşın kurtuluşu tarihi ile ilgili bilgileri yazımız içerisinde bulabileceğinizi belirtmemiz gerekmektedir. O halde fazla zaman geçirmeden, Kahramanmaraşın kurtuluşu ile ilgili bilgileri aktarmaya başlayalım:
Kahramanmaraşın kurtuluşu tarihi: Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı’nda, müttefiklerinin yenilmesi dolayısı ile, 1918 senesinde Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması gereğince Kahramanmaraş, düşmanlar tarafından işgal edildi. İlk olarak 23 Şubat 1919’da, Kahramanmaraş’ı İngilizler elde ettiler. Ancak İngiliz işgali, Kahramanmaraş için önemli bir olayın gerçekleşmemesine neden oldu… Bunun üzerine, Kahramanmaraş’ta bulunan Ermeniler itirazlarını dile getirdiler, ve 29 Ekim 1919’da Kahramanmaraş Fransızlar’în eline geçti… Fransız’ların Kahramanmaraş’ı alması, Kahramanmaraş’ta buluan Ermenilerin çok hoşuna gitti, Fransız’la Ermeniler tarafından büyük bir coşku ile karşılandı; ancak bu durum, Kahramanmaraş’ta bulunan Türk’leri rahatsız etti… Kahramanmaraş’ta çalkantılar yaşanmaya başladı…
Fransız – Ermeni yakınlaşması, Fransız işgalının henüz ikinci gününde iken, Kahramanmaraş’ta bulunan Türk’lere olmayacak şekilde hareketler gerçekleştirilmeye başlandı. Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan iki tane kadına da askıntılık yapan Fransız Ermeni askerler, kadınları zor durumda bıraktıkları anda, olaya, Çakmakçı Sait karıştı. Askerler Çakmakçı Sait’i yaralayıp, kadınlarla uğraşmaya devam ederken, olay yerinin hemen karşısında bulunan sütçü dükkanı içerisinde yer alan Sütçü İmam, askerlerden bir tanesini öldürüp, diğer ikisini de ağır bir şekilde yaralayarak olayların ilerlemesini engelledi. Bunun üzerine Sütçü İmam, askerler tarafından çok arandı, ama bulunamadı. Onun yerine, Sütçü İmam’ın dayısının oğlu yakalandı. Elleri ve ayakları arkasında bağlandı; burnu; ve kulakları kesilerek şehit edildi. Sonrasında da cenaze, Hükümet Konağı’nın önünde, bir tabut içerisinde halka gösterildi…
28 Kasım 1919 Cuma günü ise, Kahramanmaraş’lılar yataklarından kalktıklarında, Kahramanmaraş kale burçlarında dalgalanan Türk bayrağının indirilmiş olduğunu görürler. Cuma namazında toplanan Kahramanmaraş’lılar, hep birlikte Kahramanmaraş kale burçlarına gider, Türk bayrağını yeniden diker; ve burada Cuma namazını kılarlar.
Kahramanmaraş’lılar artık bu duruma daha fazla dayanamaz hale gelirler. Kurulan iletişimlerin sonrasında şehir harbi 21 Ocak 1920 tarihinde başlar; ve 22 gün sürer. Kahramanmaraş kendi kurtuluşunu gerçekleştirir. Kahramanmaraşın kurtuluşu tarihi sonrasında Kahramanmaraş’ın adı kendini kurtaran şehir olarak anılmaya başlanır. Bunun yanında, Kahramanmaraş’llar, ilerleyen zamanlarda çevre illerin kurtuluşu için de katkıda bulunmaya başlarlar.
Kahramanmaraşın kurtuluşu ve öneminden söz ederken, 1925 tarihinden bu yana Kahramanmaraşın kurtuluşunun her sene kutlandığını da belirtmemiz gerekmektedir. Bunun nedeni, Kahramanmaraşın kurtuluşunda, tüm Kahramanmaraş halkının katkısının bulunmasından dolayı aldıkları İstiklal Madalyası; ve Kahramanlık ünvanının alınmış olmasından kaynaklanmaktadır. Her yıl 12 Şubat tarihinde, Kahramanmaraşın kurtuluşu ve önemine dayanarak İstiklal Madalyası Türk bayrağına takılır; ve Kahramanmaraşın kurtuluşu coşkulu bir şekilde kutlanır…