Mohaç Savaşı Ve Mohaç Zaferi
Bu yazımızda sizlere Mohaç Savaşı, ve Mohaç Zaferi hakkındaki bilgilerden söz edeceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Mohaç Savaşı, ve Mohaç Zaferi ilgili bilgiler edinmek istiyorsanız, yazımızdan destek alabileceğinizi belirtiyor; ve hemen Mohaç Savaşı, ve Mohaç Zaferini anlatmaya başlıyoruz:
Mohaç Savaşı, Macaristan ile Osmanlı İmparatorluğu arasında meydana gelmiştir. Mohaç Savaşı tarihi, 29 Ağustos 1526 olarak belirtilmektedir. Mohaç Savaşı sonucunda Macaristan Krallığı Osmanlı İmparatorluğu tarafından ortadan kaldırılmış bulunmaktadır.
Katolik dünyasının öncüsü sayılan Macarlar, Türkler’in Rumeli’ye geçmesinin ardından Osmanlı İmparatorluğu’nun karşısına çıkmıştırlar. Macarların Osmanlı İmparatorluğu’na karşı gerçekleştirdiği her girişim başarısız olmuş, bununla birlikte, Belgradın fethi de Macaristan için büyük bir şok etkisi yaratmıştır, ancak Macaristan halen gücünü kaybetmemiş bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan arasındaki savaşların yine de devam etmesine karşın, Almanya ile Fransa arasındaki rekabetin, Kanuni Sutan Süleyman’ın Mohaç Savaşına karar vermesinde büyük etken olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.
Almanya ile Fransa arasında gerçekleştirilen savaşta, Fransa kralının Almanya kralına yenilerek esir alınması sonucunda,Fransa kralının annesi, Kanuni Sultan Süleyman’a bir elçi göndererek, oğlunun esaretinden kurtarılmasını istemiştir. Kanuni Sultan Süleyman ise, Almanya’nın gücünü kırmak adına Fransa’dan gelen bu isteği geri çevirmemiş, ve Macaristan’a savaş açmaya tam da bu zamanda karar vermiştir. Diğer ordulara da bu savaşın bildirilmesinin sonrasında, 23 Nisan 1526 tarihinde, 100.000 kişilik ordusu, ve 300 topu ile yola çıkan Kanuni Sultan Süleyman, yol üzerinde kendisine katılan diğer beyliklerin de askerleri ile birlikte, Budin’i hedef gösterip, yol üzerinde bazı kaleleri de fethederek Mohaç Savaşı’na doğru adım adım ilerlemiştir.
Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen bu orduyu Mohaç Ovası’nda kurduğu ordugahta beklemeye başlar, ve çevre güçlerden de yardım talebinde bulunur. 28 Ağustos 1526’da Mohaç Ovası’na gelen Osmanlı ordularına Macaristan, 29 Ağustos 1526’da saldırmaya karar verdi. Ve her iki taraf da kendisine göre bir savaş taktiği benimsedi. Osmanlı İmparatorluğu’nun savaş taktiğine göre Macaristan’ın saldırması beklendi, sonrasında kısa süreli bir svaaş gerçekleştirildi, ve ardından da Osmanlı orduları geri çekilerek, 300 topun aynı anda ateşlenmesi sonucunda Macar orduları dağıtıldı. Macaristan kralı bataklıkta boğulmuş; ve Macar Zaferi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu Budin’i ele geçirmiştir.