Afyonun Kurtuluşu
Yazımız içerisinde sizlere, Afyonun kurtuluşu ile ilgili bilgilerden söz edeceğimizi, Afyonun kurtuluşu ne zaman sorusunun yanıtı ile birlikte, Afyonun kurtuluş tarihi hakkındaki detayları da belirteceğimizi aktarmamız gerekmektedir. Dilerseniz zaman kaybetmeden, Afyonun kurtuluşu hakkındaki bilgilerimizi aktarmaya başlayalım:
Afyonun kurtuluşu: Afyon ilk olarak Hititler’e ait olmuştur. Bununla birlikte, Afyon’da bulunan höyüklerde, Hititler’e ait çok sayıda şeye rastlamanın mümkün olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Bunun yanında, Afyon Kalesi’nin de, Hitit İmparatoru Mürsil tarafından yaptırıldığını belirtmeyi unutmamalıyız.
Hititler’den sonra Afyon’a Frikyalılar sahip olmuşlardır. Sineda ismi Afyon’a Frikyalılar tarafından verilmiş bulunmaktadır. Bununla birlikte, Afyon’un ilk iki sahibi Hititler; ve Frikler’den kalma pek çok eserin de Afyon Müzesi’nde sergilendiğini belirtmemiz gerekmektedir.
Afyon Friklerden sonra da el değiştirerek, Lidyalılar, sonrasında da Persler’in eline geçti. Bunun sonrasında da Makedonya Kralı Büyük İskender Afyon’un istilasını gerçekleştirmiş isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Selevkos, ve Bergama Krallığı’nın da Afyon’a sahip olmasının ardından Roma İmparatorluğu Afyon’u ele geçirmiş bulunmaktadır. 395 senesinde Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasının ardından Afyon, Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde yer almış bulunmaktadır.
Bizans İmparatorluğu’nun elinde bulunan Afyon, Müslüman olan Araplar, ve Sasaniler tarafından çok kere alınmak istenmiş, hatta Battal Gazi de Afyon’u almak istediği bir zamanda gerçekleştirdiği savaşta şehit olmuştur.
Akroenos, Bizans İmparatorluğu tarafından Afyon’a verilen isim olmakla birlikte, Akroenos’un kelime anlamının Yüksek Kale olduğunu da belirtmeyi unutmamalıyız.
Malazgirt Savaşı sonrasında Bizans İmparatorluğu’ndan ayrılan Afyon, Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın eline geçti, sonrasında ise Birinci Kılıçarslan Afyon’u aldı. Haçlı ordularının Afyon’u almalarından sonra Selçuklu Devleti Afyon’u yeniden, ağır savaşlar gerçekleştirmesine rağman ele geçirmiştir. Selçuklu Devleti, Afyon’u imar ettirdikten sonra Hisar-ı Devlet adını verdiği Afyon’da devletin hazinesini saklamış bulunmaktadır.
Germiyan Beyliği’nin Afyon’u almasından sonra, Sultan Yıldırım Beyazıt Han’ın Afyon’u Osmanlı İmparatorluğu toprakları arasına kattığını belirtmemiz gerekmektedir. Daha sonra yeniden Germiyan Beyliğine geçen Afyon, sonrasında Germiyan Beyliği’nin ölürken yaptığı vasiyeti dolayısı ile yeniden Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış bulunmaktadır.
Anadolu Beylerbeyliği, Bursa; ve sonrasında da Kütahya’ya bağlanan Afyon, Afyon Karahisar adı ile Cumhuriyet döneminde il halini almıştır.
Yunan’lılar, 28 Mart 1921 tarihinde Afyon’u kuşatmış, sonrasında geri çekilmiş, ancak ardından yeniden kuşatma gerçekleştirmiştirler. Fakat Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Afyon’da yapıldığını da belirtmeliyiz. Afyonun kurtuluşu ne zaman sorusunun yanıtı 27 Ağustos 1922’dir. Bu tarihte Afyonun kurtuluşu gerçekleşmiş, ve Afyon Türkler’in eline yeniden geçmiştir.