Kasrı Şirin Antlaşması Maddeleri
Bu yazımızda sizlere Kasrı Şirin Antlaşması hakkında bilgilerden söz ederek, Kasrı Şirin Antlaşması hangi padişah döneminde imzalandı, Kasrı Şirin Antlaşmasının önemi nedir, Kasrı Şirin Antlaşmasının maddeleri nelerdir… gibi soruların yanıtlarından söz etmeye çalışacağız. Hulvanrud Irmağı’nın kıyısında yer alan Kasrı Şirin’de imzalandığı için bu ismi alan Kasrı Şirin Antlaşması hakkında bilgileri, gelin birlikte gözden geçirelim…
Kasrı Şirin Antlaşması Hangi Padişah Döneminde İmzalandı?
İran Şahı 1. Abbas, Osmanlı – İran savaşları sırasında ölmüş, bu sırada da Osmanlı İmparatorluğu’nda tahta 4. Murat çıkmıştır. Gerçekleşen bu gelişmeler, sürmekte olan Osmanlı – İran savaşlarının, Oamsnlı İmparatorluğu lehine sürmesini sağlamış, 1635 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bağdat, ve Revan geri alınmıştır. İran bunun üzerine barış isteyince, Sultan 4. Murat tarafından Kasrı Şirin Antlaşması imzalanmıştır.
Kasrı Şirin Antlaşması Önemi
Antlaşma ile günümüzün İran sınırı çizilmiş oldu. Her ne kadar Kasrı Şirin Antlaşması maddelerine bir süre uyulmamış, ve yeniden savaşlar başlamış olsa da, sonrasında yine Kasrı Şirin Antlaşması maddelerine uyulmaya devam edilmiştir.
Kasrı Şirin Antlaşması Maddeleri
• Dertenk, Derne, Mendeli, Hanıkın, Hassan, Bedre, Bağdat; ve Sermenel’e kadar olan topraklar Osmanlı İmparatorluğu’na bırakılacak.
• Revan, Azerbaycan, Derbe İran’da kalacak
• Van, Ahıska, ve Kars Osmahnlı İmparatorluğu’nda kalacak şekilde, İran’ın Kuzey sınırı belirlenecek
• Sınırın iki yanında kalan kale, ve istihkamlar yıkılacak.
• Hutbelerde Hz. Ayşe, ve ilk üç halifeye lanet, ve seb edilmeyecek