Belgrad’ın Fethi

Bu yazımızda sizlere Belgrad’ın fethi hakkında kısa bilgilerden söz etmeye çalışacağız. Belgrad’ın fethinin önemi nedir? Belgrad’ın fethi kim tarafından yapılmıştır… gibi pek çok sorunun yanıtlarını yazımız içerisinde bulabileceksiniz. O halde hiç zaman kaybetmeden Belgrad’ın fethi ile ilgili bilgilerin aktarımını sizler için gerçekleştirmeye başlayalım…

Belgrad’ın fethinin Önemi Nedir?

Belgrad konum itibari ile, Osmanlı İmparatorluğu tarafından oldukça önemli idi. Hem Orta Avrupa; hem de Macaristan’a açılan kapı Belgrad olarak bilinmekte idi. Bu nedenle, hem Sultan İkinci Murat Han, hem de Fatih Sultan Mehmet tarafından Belgrad, iki sefer alınmaya çalışılmış; ama alınamamıştı. Bunun üzerine, Osmanlı İmparatorluğu kalenin fethi için uygun zamanı beklemekteydi.

Fatih Sultan Mehmet, Sırplar’ın elinde bulunan tek kale olan Belgrad hariç, tüm Sırbistan’ı fethetti, ancak Sırp’lar bu sırada, tek kaleleri olan Belgrad’ı da kaybedecekleri düşüncesi ile Macaristan’a bıraktılar. Bu nedenle alınamayan Belgrad, Macarlar’ın elinden alınmak için sadece uygun zamanı beklemekte idi, çünkü Macaristan ile Osmanlı İmparatorluğu’nun arası zaten iyi değildi.

Osmanlı İmparatorluğu’na karşı kurulmuş olan Haçlı Birliği’nde Macarlar da vardı. Macarlar Balkan uluslarını sürekli Osmanlı İmparatorluğu’na karşı kışkırtıyorlardı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Osmanlı İmparatorluğu’nun en kötü zamanlarını fırsat bilen Macarlar, sürekli Osmanlı İmparatorluğu’na saldırarak toprak almaya çalışıyorlardı…

Tüm bunlar cereyan ederken Kanuni Sultan Süleyman padişah oldu; ve Macarlar onu, padişahlığı dolayısı ile tebrik etmediler. Osmanlı’ya göndermeleri gereken vergileri de Kanuni Sultan Süleyman döneminde göndermediler.

Bu nedenleri göz önünde bulundurduğumuzda Belgrad’ın fethinin önemi net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır: Hem konumu, hem de Macarlar’ın elinde olması, Belgrad’ın alınmasını neredeyse zorunlu kılmaktadır…

Belgrad’ın fethi

Kanuni Sultan Süleyman Macar Kralı Lajos’a bir elçi gönderdi. Ancak Macarlar elçiye kötü davrandılar. Bunun haberini alan Kanuni Sultan Süleyman, Macaristan’a doğru sefere çıkmaya karar verdi. Semendire beyi Hüsrev Paşa, bu seferde Belgrad ablukasında görev aldı. 18 Mayıs 1521’de kendisi de İstanbul’dan oraya doğru hareket etti. Donanmalar; ve farklı beyler de farklı bölgelere doğru Kanuni tarafından sefer amacı ile gönderilmişti…

Bölgeye ulaşan Kanuni Sultan Süleyman, Belgrad’ın yakınlarında bulunan Zemun’a yakın, yüksek bir yerde otağını kurdu. Ve saldırı başladı. Günlerce süren çabanın ardından 8 Ağustos’ta dış kale, sonrasında 29 Ağustos’ta da iç kale alındı. Kanuni Suıtan Süleyman, Belgrad’ın fethinin hemen sonraki gününde Belgrad’a girdi; ve önceden kilise olan, sonrasında camiye çevrilen yerde Cuma namazını kıldı…

Belgrad’ın fethinin Sonuçları

• Belgrad’da yaşayanlardan Macaristan’a gitmek isteyenler gönderildi. Kalmak isteyenler ise, cizye vererek Belgrad’daki yerlerinde kalmaya devam ettiler.
• Belgrad, konum itibari ile Savan, ve Tuna’nın ortasında bulunduğu için, Osmanlı İmparatorluğu’na artık Macaristan’ın kapısı açılmıştı.
• Belgrad’ın çevresinde bulunan bütün kasabalar, kale, ve palankalar Osmanlı İmparatorluğu’na teslim olarak, Osmanlı hakimiyetine girdiler.
• Hıristiyanlığın önemli kalelerinden olan, ve ele geçirilemeyeceği düşünülen Belgrad’ın Osmanlı’lar tarafından alınmış olması Avrupa’da büyük yankı uyandırdı.
• Belgrad’ın alınmasından bir kaç sene sonra Osmanlı İmparatorluğu bir kere daha Macaristan’ın üzerine yürüdüğünde, Macaristan’ı kendi topraklarına dahil etti…
Belgrad’ın fethinin sonuçları arasındaki en önemli detay da budur. Osmanlı toprakları bu sayede oldukça genişlemiştir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları