Atabeylerin Görevleri Nelerdir? Atabeylik Nedir?
Atabeylerin görevleri size özellikle tarih derslerinde anlatılmakta ve sonrasında da tarih yazılılarında bu bilgilerin geri aktarımını yapmanız talep edilmektedir. Eğer yapılan sınav yazılı ise tüm görevleri yazmanız gerekir. Ancak bu şekilde yanıtladığınız sorudan tam puan alabilirsiniz.
Ancak test şeklinde bir sınava tabii tutuluyorsanız size gelen sorular iki farklı şekilde olabilir:
• Aşağıdakilerden hangisi atabeylerin görevleri arasında yer almaktadır? Burada verilen şıklar içerisinden doğru olanı bulmanız gerekir.
• Aşağıdakilerden hangisi atabeylerin görevlerinden değildir? şeklinde bir soruda ise şıklar arasından, atabeylerin görevi olmayan şıkkı bulmalı ve onu işaretlemelisiniz.
Genel olarak bakıldığında test olarak yapılan sınavlar daha kolay olarak düşünülebilir. Ancak bu durum bazen, karşımıza çıkan akıl karıştırıcı şıklarla değişikliğe de uğrayabilmektedir. BilgiBilgi olarak size daha önce, atabeylik sistemi hakkında bilgilerden söz etmiştik. Burada ise görevlerini özel olarak ele almak istedik.
Atabeylerin Görevleri
Atabeylerin görevleri arasında yer alan en önemli detay: bir şehzadenin; yani padişah oğlunun, küçük yaşta gönderildiği bir bölgede, onun adına beylik kurarak, bölgeyi onun adına, onun yerine, onun gibi yönetebilmesidir.
Atabeylerin görevleri arasında yeralan bir diğer madde de şehzadenin eğitmenliğini üstlenmek, ona, bilmesi gereken her şeyi öğretmektir.
Peki atabeylerin görevlerine baktığımızda aklımıza bölgenin ve bir şehzadenin eğitiminin, nasıl bu denli atabeye bırakıldığı sorusu aklımıza gelmiyor mu? Elbette bunu düşünüyoruz. Ve zaman zaman atabeylik sisteminin olumsuz sonuç verdiği de olmuştur.
Öncelikli olarak şunu belirtelim ki atabeylik sisteminde atabey olarak görev yapan çoğu kişi herhangi bir ihanette bulunmamış değerli kumandanlardı. Ama atabeylik sisteminde, hem devletten uzak olunması hem de şehzadenin yaşının küçüklüğü dolayısı ile durumdan yararlanıp, bulunduğu bölgede başına buyruk davranan atabeyler de olmuştur.
Dil, din, yönetim, hukuk… gibi pek çok anlamda devletine bağlı olması gereken atabeylikler bu gibi ihanet dönemlerinde devletin zayıflamasını bekler. Sonrasında da devlete bağlı kalmaktan vazgeçerlerdi.
Atabeylik Nedir?
Atabeylik nedir? Atabeylerin, şehzade adına bir ülkeyi yönetmek için kurduğu beyliklere atabeylik ismi verilmektedir. Bir idare şekli olarak bilinen atabeylik, eski Türk geleneklerine göre ortaya çıkmış olup, Göktürkler’de ve Hazarlar’da kullanılmış ama en çok da Selçuklular döneminde yaygın kullanım göstermiştir.
Atabeylik nedir ve atabeylerin görevleri nelerdir sorularının yanıtlarını öğrendiğinizi düşünsek de aklınıza takılan soruları konu altına yorum olarak yazabileceğinizi belirtmeden de geçmemeliyiz.