Alaiye Beyliği
Bu yazımızda sizlere Alaiye Beyliği‘ni anlatarak, Alaiye Beyliği hakkında kısa bilgi vermeye çalışacağız; ve Alaiye Beyliği nerede kuruldu sorusunun yanıtını da bu bilgiler arasında aktarmayı hedefleyeceğiz. Hatta ilk olarak Alaiye Beyliği nerede kuruldu sorusunun yanıtına bakmak istersek, bugünkü Alanya’nın, 13. yüzyıl sonlarından itibaren Alaiye Beyliği olduğunu söyleyebiliriz. Gelin şimdi bilgilerimizi daha çok detaylandıralım…
Alaiye Beyliği Hakkında Kısa Bilgi
Alaiye, ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Alaaddimn Keykubat tarafından fethedildi. Karamanoğlu Mecdüddin Mahmud ise, 1293 yılında; yani Anadolu Selçuklularının son zamanlarında Alaiye’yi kendi devletine dahil etti. Bunun sonrasında, hem Alaiye, hem de çevresi ile, Karamanoğulları’na bağlı beyler hakim olmuş, ve bu hakimiyet sırasında da bölge Memlük Devleti’ne bağlı kalmıştır.
Alaiye Beyliği’nin, 14. yüzyılın ikinci yarısında da Karamanoğulları’na dahil olduğu bilinmektedir; bununla ilgili farklı tahmin; ve gerekçelere dair kayıtlar, farklı isimler tarafından tutulmuş, ve günümüze kadar da ulaştırılmıştır.
1361 yılında Kıbrıs Kralı Pierre, Antalya’yı fethetti. Bunun sonrasında Alaiye Beyliği, Manavgat, ve Teke beylikleri de Antalya ile birlikte Kıbrıs Kralına itaat etti. Ama bu itaat uzun sürmedi, ve Antalya’yı geri almak üzere şehri kuşattılar. Ama başarılı olamadılar. Bunun üzerine Pierre, Alaiye Beyliği’ni de almak istedi. Ancak Karamanoğulları Alaiye Beyliği’ne yardıma gelince, Kıbrıs kralı tarafından yapılan bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı.
Karaman beyi Savcı Bey, 1427 senesinde Alaiye Beyliği’ni Memlük beyi Barsbay’a 5000 altın karşılığında satmıştır. Bunun sonrasında, Alaiye Beyliği’ni yine Karamanoğulları idare etmiş, ama beyliğin hakimiyeti Memlüklülere geçmiştir.
Bu sıralarda Kıbrıslılar Alaiye Beyliği’nde yaşayan insanların bazılarına kötü davranınca, beyliğin başında bulunan Lütfi Bey, bazı Türk beylerinden de yardım alarak Kıbrıs’a saldırmak istedi. Ama Kıbrıs Kralı’nın Lütfi Bey’i Memlüklülere şikayeti sonucunda Lütfi Bey bu girişiminden vazgeçmek durumunda kaldı. Ardından Lütfi Bey’in ölümü gerçekleşti. Yerine Kılıçarslan geçti.
Bu sırada Fatih Sultan Mehmet, Gedik Ahmet Paşa’yı Karaman’a gönderdi, ve Alaiye Beyliği’ni kuşattırdı. Bunun üzerine Kılıçarslan, şehri teslime mecbur kaldı.
Ticaret merkezi olarak canlı bir konumda bulunan Alaiye, Antalya’dan sonra tüccarların uğradığı en büyük ikinci pazar olması nedeni ile şanslı idi. Bununla birlikte, Alaiye Beyliği’nde gemi inşası gerçekleştirilen etrsaneler bulunmakta idi, ve buradan yurtdışına kereste ihracatı da yapılıyordu.