Bilgi Doğrusu Nedir? Bilgi Doğrusu Örnekleri
Bilgi doğrusu nedir? Yanıtı pek çok kişi tarafından araştırılan bu konu bir matematik değil sosyal bilimler ya da felsefe konusudur. BilgiBilgi içerisinde bu konu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıp, konuyu örneklerle birlikte de daha iyi anlamanızı sağlamayı hedefleyeceğiz.
Bilgi doğrusu nedir? Yargının nesneye yani gerçeğe uygun olması hali bilgi doğrusu olarak tanımlanmaktadır. Bir cümle kurulup, bu cümle içerisinde verilen bilgi de deney, gözlem ya da farklı yöntemlerle kanıtlanabiliyorsa, bu durumun bilgi doğrusu olduğunu söyleyebiliriz.
Yani bilgi doğrusu dediğimiz şeyin somut olarak gözlemlenebilirliği olması gerektiğini de belirtebiliriz. Bu aşamada kar beyazdır. Karın beyaz olduğunu görebilriz. O halde bilgi doğrudur. Su 100 derecede kaynar. Bu bilginin doğruluğunu da deneyle kanıtlayabiliriz.
Bilgi Doğrusu Nedir?
Bilgi doğrusu nedir? Bir yargının doğruluğu eğer deney, gözlem ya da farklı şekillerde kanıtlanabiliyorsa, bu yargının adı bilgi doğrusu olarak belirtilmektedir. Pozitif ilimler alanında sıklıkla kullanılan bilgi doğrusuna uyan şeylerin, tümdengelim yöntemi ile değil, direkt olarak kanıtlanabilir nitelikte olmasının gerekliliği unutulmamalıdır.
Bilgi doğrusu nedir? sorusunun yanıtını vereceğimiz örneklerle çok daha kolay anlayabilecek ve bu anlamda karşınıza çıkan soruları daha kolay yanıtlayarak yüksek notlar alabileceksiniz.
Bilgi Doğrusu Örnekleri
Bilgi doğrusu örnekleri karşınıza geldiğinde şu soruyu kendinize sormalısınız: “Ben bunun doğruluğunu deney ya da gözlem yolu ile kanıtlayabilir miyim? Bu bilgi soyut mu yoksa somut bir bilgi mi?” Çünkü bilgi doğrusunda aranan şey mantık değil doğrudur.
Bu bilgileri göz önünde bulundurarak maddeler halinde bilgi doğrusu örnekleri gözden geçirelim.
• Karın rengi beyazdır.
• Su normal şartlarda 0 derecede donmaktadır.
• Biyoloji evrensel bir bilimdir.
• Denizin rengi mavidir.
• Normal şartlarda su 100 derecede kaynar
• Tavuk yumurtasının rengi mavidir —> yanlış
• Denizin rengi kırmızıdır —> yanlış
Bilgi doğrusu nedir sorusunun yanıtı için vermiş olduğumuz bu örnekler içerisinde yanlışların da bulunduğunu görebiliyoruz. Biliyoruz ki denizin rengi kırmızı değil mavidir. Dolayısı ile bu bilgiye doğru dememiz yanlış olur. O haşde bu cümle bilgi doğrusu değildir.
Konuyu elinizden geldiğince bu şekilde değerlendirmeye çalışmanızı öneriyoruz.