Omega 3 Faydaları
Bu yazımızda sizlere Omega 3 hakkında bilgilerden söz ederek, Omega 3 ne demek, Omega 3 nelerde var; ve Omega 3 faydaları nelerdir… gibi soruların yanıtlarını vereceğiz. Son zamanlarda ismini sıklıkla duyduğumuz Omega 3 hakkında pek çoğumuz yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Bu nedenle, gelin zaman kaybetmeden bilgilerimizin aktarımını gerçekleştirmeye başlayalım…
Omega 3 Ne Demek?
Doymamış yağ asitleri arasında yer alan Omega 3’ün insan vücudunda üretimi söz konusu değildir; ve bu nedenle dışarıdan alınması zorunludur. İnsan vücudunun Omega 3’e Anne karnına düştüğü andan, öleceği güne kadar gereksinimi vardır. Bu nedenle, bu gereksinimimizi karşılamak adına, Omega 3 hakkında detaylı bilgi sahibi olmamız gerekmektedir.
Omega 3 Nelerde Var?
Omega 3’ü alabileceğimiz en birinci kaynak, yağlı derin su balıklarıdır. Kuruyemişler arasında yer alan ceviz başta olmak üzere, badem, ve fındıkta da Omega 3 bolca vardır. Ancak bu kuruyemişlerin ortak özelliğinin, sert kabuğa sahip olmaları olduğunu hatırlatalım. Bu sert kabuk, Omega 3’ün korunması adına gereklidir. Bu nedenle, ceviz, badem, ya da fındık alacak olursanız, kolaya kaçıp, kabuksuz olanlarını tercih etmemelisiniz. Eğer amacınız Omega 3 almak ise, bu kuruyemişlerin kabuklarını kırıp, hemen tüketmeniz gerekmektedir. Aksi halde Omega 3 etkileri kalmayacaktır.
Nohut, kuru fasülye, soya filizi… gibi kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahılların da Omega 3 içerikleri bulunduğunu belirtmeliyiz. Keten tohumu başta olmak üzere, kanola yağı, semizotu, brokoli, kivi… gibi meyve, ve sebzelerin içeriğinde de Omega 3 bulunmaktadır. Günde bir tatlı kaşığı keten tohumu ile Omega 3 gereksiniminizin bir kısmını karşılayabilirsiniz; ama keten tohumunu da, tıpkı cevizde olduğu gibi, öğütüp hemen sonrasında tüketmeniz gerekmektedir.
Biraz önce, bebeğin anne karnına düştüğü andan itibaren Omega 3 gereksiniminin olduğunu belirtmiştik. Peki yeni doğan bebek bu gereksinimini nasıl karşılar? İşte bu noktada, bir bebeğin her ihtiyacını karşılayan anne devreye girmekte; ve bol Omega 3 içerikli besinler tüketmesi gerekmektedir. Bebeğe ilk 6 ay mutlaka anne sütü verilmelidir. Annenin aldığı Omega 3, süt aracılığı ile bebeğe, en iyi, en doğal şekli ile ulaşmaktadır.
Omega 3 Faydaları Nelerdir?
• Bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolayısı ile vücut, toksinleri vücuttan atıp, serbest radikallerle daha kolay savaşabilecek duruma gelir. Hal böyle olunca, kanser, iltihaplı romatizma, diyabet, kolesterol… gibi pek çok hastalıktan korunmuş olursunuz.
• Unutkanlığı azaltır, zihin yorgunluğunu önler… Bu nedenle, özellikle okul çağındaki çocukların, ve yoğun tempoda çalışan kişilerin bol miktarda Omega 3 alımını gerçekleştirmesi gerekmektedir.
• Kalp – damar sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Bu etkiyi, kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü arttırması dolayısı ile gerçekleştirmektedir.
• Omega 3 faydaları arasında, cilt sağlığına olan katkılarından da söz etmek gerekir. Hücre yenilemesini olanaklı hale getiren bu yağ asidi, yaşlanmayı geciktirirken, var olan sorunların giderilmesi adına da cilde katkıda bulunur.
• Tip 2 diyabet riskini azaltan özellik gösterir. Bunu, insülin duyarlılığını arttırması sayesinde gerçekleştirmektedir.
• Alzheimer hastalığının önlenmesine katkıda bulunur. Bu etkiden yararlanmak adına, çocukluktan başlanarak, günlük Omega 3 gereksinimini karşılayarak yararlanmak mümkündür. Bu anlamda özellikle annelere büyük görev düşmektedir.
• IQ seviyesini yükselterek, zekanın gelişmesine katkıda bulunur. Bu nedenle, gelişme çağında olan çocukların tüketmesi gerekmektedir.
• Tatlı krizini; ve açlığı önler. Bunu kan şekerini düzenleme; ve genel vücut sağlığını iyileştirme etkisi ile gerçekleştirir. Bu nedenle, özellikle zayıflamak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
• Kemik sağlığının korunmasında etkilidir.
Omega 3 gereksiniminizi karşılamak için, günde bir tatlı kaşığı keten tohumunu yoğurda karıştırmak sureti ile tüketebilir, bir avuç ceviz yiyebilirsiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzelerden yapılmış yemek; ve salataları her gün tüketmeli, haftada 2 – 3 kere balık, 2 – 3 kere de kuru baklagil tüketmelisiniz. Balığı fırında; ya da ızgarada pişirmeniz önerilmektedir. Ancak eğer balık tüketemiyorsanız, doktor kontrolünde, Omega 3 beslenme takviyesi alabilirsiniz. Kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerçekleştirenlerin, Omega 3 beslenme takviyesi almaları önerilmemektedir.