Meditasyon Nasıl Yapılır? Meditasyonun Faydaları Nelerdir?
Bu yazımızda sizlere meditasyonun faydalarından söz ederek, meditasyon nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını aktaracağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Sizlere daha önce de sitemiz içerisinde, meditasyon hakkında bilgiler vermeye çalışmıştık. Dilerseniz zaman kaybetmeden, önce meditasyonun faydalarını, sonrasında da meditasyon nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını sizlerle paylaşmaya başlayalım…
Meditasyonun faydaları: Meditasyon yaparak, uyku düzeninin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir, var olan kronik ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Beden sağlığınız daha güçlü hale gelirken, stres ile de daha kolay başa çıkabilir hale gelirsiniz. Eğer bir konuda stres altında iseniz, bu sizin, ya geçmişi kafanoza taktığınızı, ya da gelecek için kaygılandığınızı gösterir. Meditasyonun faydaları arasında ise anın yaşanması yer almaktadır. Kendinizi huzurlu hisseder; ve meditasyon yaparak daha mutlu olursunuz.
Meditasyona başladığınızda, bunu yapmak size komik gelebilir, yapamayacağınızı düşünebilirsiniz, ya da yapmaya çalıştığınız meditasyon bittiğinde, telefon etmeniz gereken çocuğunuzu hatırlayabilirsiniz. Bunlar başınıza geliyor diye meditasyon yapamayacağınızı kesinlikle düşünmeyin. Sizin meditasyon yapmaktakli nedeniniz zaten o anda olduğu gibi, zihninizin dağınık olmasıdır. Zamanla kendinizi topladığınızı; ve meditasyona daha çok odaklandığınızı görebilirsiniz.
Meditasyon nasıl yapılır? İlk olarak, nasıl oturduğunuzun önemli olduğunu bilmelisiniz. Zihninizde, başınızın gökyüzüne değdiğini hissedin. Bu anlamda, başınız dik olmalı, omuriliğinizin de buna göre dik olması gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde, bedeninizin eğri olması, zihninizin de o eğrilikte kayıp gitmesine neden olacaktır. Bu anda gözlerinizi açık tutarak hafifçe aşağı devirin; ve belirli bir noktaya bakın. Elbette gözlerinizi kapatabilirsiniz de, ama bu sizin düşüncelere dalmanıza, ve meditasyondan kopmanıza neden olabilir. Bu nedenle gözlerinizi olabildiğince açık tutup, sabit bir noktaya odaklanmaya çalışmalısınız.
O anda meditasyon yaptığınızı bilin. Normal bir şey yapıyormuş gibi hissetmeyin. Aksi halde, bir süre sonra meditasyondan kopmanız olasıdır. Yaptığınız şeyin ciddiyetine varmalısınız. Bu arada doğal bir şekilde nefes alıp verin, ve dikkatinizi, alıp vermekte olduğunuz nefesinize toplayın. Bunun olması halinde dahi dikkat dağınıklığı yaşadığınızı düşünüyorsanız, alıp vermekte olduğunuz nefeslerinizi sayın. Hala mı dikkatiniz dağılıyor? Sayım işleminde başa dönüp, saymaya yeniden başlayın.
Meditasyon yaparken, meditasyon müziklerinden yararlanmayı düşünmeyin. Sessiz bir ortam sizin için en güzeli, ve en sağlıklısıdır. Meditasyon için, meditasyon müziklerinin de olmadığı, olabildiğince sessiz bir ortam seçin. Meditasyondan keyif alma isteğinizi ise kesinlikle bir kenara atmayın. Ortamın, meditasyon için özel olarak hazırlanan, ve her gün bu amaçla kullanılabilecek bir yer olması mümkünse, bu da sizin oldukça işinize yarayacaktır.
Peki ya ne kadar süre meditasyon yapmalısınız? İlk başlarda on dakika ile başlamaya; ve her geçen gün meditasyonu biraz daha uzatmaya odaklanabilirsiniz. On dakika size kısa geliyor, ve meditasyondan keyif alıyorsanız, elbette zamanı uzatabilirsiniz de… Peki ya meditasyon yaparken aklınıza gelen düşünceler? Hiç sinirlenmeyin. Onlara, şu anda müsait olmadığınızı, daha sonra kendileri ile görüşmek istediğinizi söyleyip, kibarca bekletin.