Kütahya’nın Kurtuluşu Hakkında Bilgi

Bu yazımızda sizlere Kütahyanın kurtuluşu ile ilgili bilgiler vereceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Kütahyanın kurtuluşu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin yazımız içerisinden destek alabileceklerini belirterek, Kütahyanın kurtuluşu ile ilgili bilgilerimizin aktarımını gerçekleştirmeye başlayalım:
Kütahyanın kurtuluşu hakkında bilgi vermeden önce belirtmemiz gerekir ki Kütahya, ülkemizin en önemli illeri arasında yer alıp, tarihe de adını altın harflerle yazdırmış bulunmaktadır. Bunun nedeni Kütahya’da, Cumhuriyetin kurulması öncesinde verilen bağımsızlık mücadelesinin önemli aşamalarından birisi gerçekleşmiştir; milli mücadele için Kütahya bu nedenle oldukça önemli bir ilimiz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Birinci Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğrayan Osmanlı İmparatorluğu ile Mondros Ateşkes Antlaşması’nın İtilaf Devletleri arasında imzalanmasının sonrasında Anadolu’da ilgaller başlamış; bunun üzerine millet olma bilincinin uyandığı ülkemizde Kuva-i Milliye hareketlerine başlanmıştır.
20 Eylül 1919 tarihinde ise Kütahya’da Milli Mücadele başlamıştır. İlk olarak Kuva-i Milliye Teşkilatı’nın kurulduğu Kütahya’da kurulan 350 kişilik bir müfreze ile, İngilizler Kütahya’dan gönderilmişlerdir, ve bu durumun, Kuva-i Milliye’nin ilk başarısı olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Sevr Antlaşması’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından tanınmadığının ilan edilmesi üzerine, Kütahya’ya 17 Temmuz 1921 tarihinde Yunan işgal kuvvetleri girmiş bulunmaktadır. Yunan işgal kuvvetlerinin girişi gerçekleştirdiği yerin sadece Kütahya olmadığını da belirtmemiz gerekmektedir. Bunun için ortalama bir senelik bir hazırlık sürecine girilmiş, ve 26 Ağustos 1922’de, Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Büyük Taarruz başlamıştır. 30 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruz’un başarı ile sonuçlanması beraberinde Kütahyanın kurtuluşunu da getirmiş, ve düşman böylece ülkeden adım adım uzaklaştırılmış bulunmaktadır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları