Toplama İşlemi Toplama İşleminin Özellikleri
Toplama işlemi, iki sayının birbiri ile toplanması şeklinde tanımlanabilen işlemdir. Okul hayatına başlayan çocuklara 1. sınıf itibari ile öğretilmeli ve iyi bir şekilde kavramaları sağlanmalıdır. Aksi halde öğrencilerin matematik, geometri alanlarında zorlanmaları söz konusu olacaktır.Günlük hayat da buna dahildir.
Çeşitli kuralları bünyesinde barındıran toplama işlemi, tüm sayısal derslerin soru çözümleri sırasında karşılaşılan önemli işlemler arasında yer alır. Bununla da kalmayıp günlük yaşamda alışveriş yaparken dahi kullanılması dolayısı ile oldukça önemlidir.
Toplama İşlemi
Toplama işlemi nedir? İki doğal sayının birbirine eklenmesi toplama işlemi olarak isimlendirilmektedir. Yanyana ya da alt alta yapılabilir. Sayı doğrusunda da yapılması mümkündür. Sayı doğrusunda toplama işlemi yapabilmek için, toplama işlemine konu olan her bir sayının birimi kadar sayı doğrusunda ilerlenir.
Ve ulaşılan son nokta da sayı doğrusunda toplama işlemindeki sonuç olarak belirtilmektedir. Toplama işleminde toplanan birimlerin birbirleri ile aynı cinsten olmalarının gerektiğini unutmamalıyız.
Toplama İşleminin Özellikleri
Toplama işleminin özellikleri arasında ilk olarak, toplamada kapalılık özelliğinden söz edebiliriz. Bu özellik, az önce toplama işlemi ile ilgili bilgileri aktardığımızda belirtmiş olduğumuz gibi, aynı cinsten olan birimlerin toplanması sonucunda elde edilen sayının da aynı cinsten olması durumudur.
Toplamada kapalılık özelliğini örneklendirmek istersek, 5 + 7 = 12 işleminde, 5 de 7 de 12 de doğal sayıdır. Yani toplama işlemine konu olan sayılardan birisi kesir; diğeri doğal sayı olamaz. Toplamada kapalılık özelliği bu şekilde ifade edilmektedir.
Toplama işleminin özellikleri arasında değişme özelliğinden de söz etmeliyiz. Değişme özelliğini şu şekilde ifade edebiliriz: Toplama işlemine konu olan iki sayının yerleri değişse de işlemin sonucu değişmeyecektir. Değişme özelliğini şu şekilde örneklendirebiliriz: 5 + 8 = 13, 8+ 5 = 13 işlemde görmüş olduğunuz gibi, değişme özelliğine göre, sayıların yerleri değişmiş de olsa sonuç aynıdır.
Toplamanın özelliklerinden söz ederken toplamada birleşme özelliğini de aktaralım: Birleşme özelliğine göre, toplama işlemi parantezli şekilde gerçekleştirilse ve parantez içerisindeki sayılar ile parantez dışarısındaki sayıların yeri değişse de toplama işleminin sonucu değişmeyecektir. Birleşme özelliğini şu şekilde örneklendirebiliriz: (2 + 7) + 5 = 14, (7 + 5) + 2 = 14 Gördüğünüz gibi birleşme özelliğine göre, toplama işleminin sonucu değişmemektedir.
Toplamanın özelliklerine göre toplamada etkisiz eleman ile ilgili bilgilere baktığımızda, etkisiz elemanın 0 olduğunu görüyoruz. Etkisiz eleman ile ilgili bilgilerimizi de hemen gözden geçirerek konuyu örneklendirmek istersek: 11 + 0 = 11, 27 + 0 = 27 Etkisiz eleman olan 0 ile toplanan herhangi bir sayıda, toplama işleminin sonucu yine sayının kendisine eşittir. Bu nedenle etkisiz eleman 0’dır. Ve bu durum toplamanın özellikleri arasında yer almaktadır.
BilgiBilgi içerisinde toplama işlemi hakkında farklı bilgiler de bulabilirsiniz.