Dağılma Özelliği Dağılma Özelliği İle İlgili Örnekler
Dağılma özelliği, matematikte çarpma işlemi nedir sorusunun yanıtını aldıktan sonra öğrenilen çarpmanın özellikleri arasında yer almaktadır. İlk başta pek çok kişi için zor gibi görünebilir. Ancak aslında soruların çözümünde kolaylık sağlaması adına parantezden kurtulmayı olanaklı hale getirmektedir.
BilgiBilgi olarak sizlere daha önce de belirtmiş olduğumuz önemli bir detay var: Bir konuyu iyi anlamak için onunla ilgili örnekleri mutlaka gözden geçirin. Bu durum dağılma özelliği için de geçerlidir. Ne kadar çok örnek incelerseniz, konuyu anlama olasılığınız o kadar çok artacaktır. Aklınıza takılanları da konu altından yorum olarak bizlere sorabilirsiniz.
Dağılma Özelliği
Dağılma özelliği birbiri ile toplanan ya da birbirinden çıkartılan sayıların aynı sayı ile çarpılmaları halinde elde edilen sonucun, her sayının aynı sayı ile tek tek çarpılması sonrasında toplanması ya da birbirinden çıkartılması işlemine verilen isimdir.
Dağılma özelliği, ortak çarpan parantezine almanın tersi şekilde çalışmaktadır. Matematikte pek çok soru çözerken bu özellikten yararlanacağınız için mutlaka iyi öğrenmeniz gereken konular arasında yer almaktadır. Ve şimdiye kadar verdiğimiz bilgilerden anlayacağınız üzere, parantez içerisindeki sayılara uygulanır.
Dağılma Özelliği İle İlgili Örnekler
Dağılma özelliği ile ilgili örnekler, konu hakkında daha kolay fikir sahibi olmanızı ve konuyu anlamanızı daha çok kolaylaştırır.
• 15 x (9 + 6) = (15 x 9) + (15 x 6) = 225
• 6 x (8 – 3) = (6 x 8) – (6 x 3) = 30
• 10 x (5 + 2) = (10 x 5) + (10 x 2) = 70
Görmüş olduğunuz gibi dağılma özelliği, ortak çarpan parantezine alınmış olan işlemin dağıtılmış halidir. Dağılma özelliği ile ilgili örnekler şu şekilde daha da çoğaltılabilir:
• 2 x (3 + 5) Burada aslında öncelik parantez içinindir. Dolayısı ile 2 x 8 şeklinde yazılarak, parantez ortadan kaldırılabilir. O halde sonuç 16 olacaktır. Fakat bir de 2’yi parantez içine dağıtalım. (2 x 3) + (2 x 5) = 6 + 10 = 16 Gördüğünüz gibi sonuç her şekilde aynı çıkmaktadır.
• (21 – 18) x 6 Bu işlemde de dağılma özelliğini şu şekilde uygulayabiliriz: (21 x 6) – (18 x 6) = 126 – 108 = 18 Peki dağılma özelliğini kullanmadan bu işlemi nasıl yapardık? Burada ilk olarak parantez içini yapmamız gerekirdi. Dolayısı ile 3x 6 = 18 olarak yine aynı sonuca ulaşmış olurduk.
Farklı sayfalar içerisinden bu konuya yönelik farklı örnekler ve konu anlatımı da bulabileceğinizi belirtmek isteriz.