Seyyid Kutub Kimdir?
Bu yazımızda sizlere Seyyid Kutub ile ilgili bilgilerden söz ederek, Seyyid Kutub kimdir sorusunun yanıtına Seyyid Kutub hayatı hakkında bilgilerle bakacağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Eğer siz de Seyyid Kutub ile ilgili bilgiler edinmek istiyor, ve Seyyid Kutub kimdir diyorsanız, hiç zaman kaybetmeden Seyyid Kutub hayatını gözden geçirmeye başlayalım:
Seyyid Kutub kimdir? Mısır’da 1906 yılında doğan Seyyid Kutub’un ölümü 29 Ağustos 1966 tarihinde gerçekleşmiş bulunmaktadır. Seyyid Kutub kimdir diyenler için, Seyyid Kutub’un profesör olduğunu, ve yazarlıkla birlikte düşünce adamı olarak da tanıtılabileceğini belirtmemiz gerekmektedir. Seyyid Kutub eserlerinden 171 tanesi Türkçe’ye çevrilmiştir. Böyle olması dolayısı ile, Seyyid Kutub eserlerinin, Türkçe’ye en çok çevrilen yazar olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.
Seyyid Kutub kimdir? Seyyid Kutub hayatı: Mısır’ın Asyut kasabasında 1906 senesinde dünyaya gelen Seyyid Kutub’un ailesinin dindar olduğunu belirtelim. El-Ezhar’da orta okulu, ve liseyi bitiren Seyyid Kutub, sonrasında Kahire Üniversitesi’nde bulunan Darul Ulum Fakültesi’ne giderek üniversite eğitimini almış bulunmaktadır. Üniversiteyi 1933 senesinde bitiren Seyyid Kutub, yine Kahire Üniversitesi’nde, 1933 senesinde, öğretim görevlisi olarak işe başlamış bulunmaktadır. 1939 senesi itibari ile Seyyid Kutub’un islami düşünürlük yolunda ilerlemeye başladığını belirtmemiz gerekmektedir. 1946 senesine gelindiğinde ise, Seyyid Kutub eserleri arasında yer alan Konum Dersleri isimli makale yayınlanmış bulunmaktadır.
Seyyid Kutub hayatında, 1949 senesi sonrasında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiştir. Amerikan kültürünü eleştiren Seyyid Kutub eserleri arasında yer alan İslam’da Sosyal Adalet de 1949 senesinde yayınlanmış bulunmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılarak yeniden Mısır’a dönen Seyyid Kutub, kamu hizmetinden ayrılıp sonrasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na üye olmuştur, ve 1954 senesinde Cemal Abdul Nasır için düzenlenen suikast sonucunda Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyelerinin pek çoğunun olduğu gibi Seyyid Kutub’un da tutuklanması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen yargılamanın sonunda 15 sene ağır hapis cezasına çarptırılan Seyyid Kutub, hapis iken de iki önemli eserini kaleme almış bulunmaktadır. 10 senenin sonunda, 1964 senesinde serbest bırakılan Seyyid Kutub’un, 1965’te yeniden tutuklandığını belirtmemiz gerekmektedir. Seyyid Kutub’un ikinci tutuklanmasının nedeninin, devlete karşı darbe girişiminde bulunmayı düşünmesi olduğunu, ve yine Müslüman Kardeşler Teşkilatı’ndan çok sayıda kişi ile birlikte tutuklandığını belirtmemiz gerekmektedir.
21 Ağustos 1966’da idam cezasına çarptırılan Seyyid Kutub, 29 Ağustos 1966’da idam edilmiştir. Seyyid Kutub idam edilirken, Seyyid Kutub sözleri arasında yer alan şu sözler, Seyyid Kutub’un son sözleri olarak belirtilmektedir: 15 sene cihad ettim; sonrasında da bu mertebeye ulaştım. Allah yolunda yaptığım iş için kimseden özür dilemem…
Türkçe’ye çevrilen Seyyid Kutub eserlerinden bazılarını sizlere şu şekilde özetleyebiliriz:
Kur’an’da Kıyamet Sahneleri
Kur’an’da Edebi Tasvir
Kur’an’ın Gölgesinde Kadın
İslam Toplumuna Doğru
Bela Ve İmtihan
İslam – Kapitalizm Çatışması
Kadın Ve Aile
İstikbal İslamındır