İşsizlik Maaşı
Bu yazımızda size işsizlik maaşı hakkında bilgilerden söz ederek, işsizlik maaşı alma şartlarını anlatacağız. Toplumumuzun en büyük sorunlarından olan işsizlik, ekmek aslanın ağzında şeklindeki atasözünü bizlere sık sık hatırlatmaktadır. İşte bu nedenle işsizlik maaşı hakkında bilgi sahibi olmamız önemlidir. O halde gelin, işsizlik maaşı nedir, önce ona bakalım…
İşsizlik Maaşı Nedir?
Devlet tarafından verilen bir ödenek olan işsizlik maaşı, işsiz kişinin, ekonomik anlamda düştüğü boşluğu dengeleyebilmek adına verilmektedir.
İşsizlik Maaşı Alma Şartları
• Bir kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için, çalışmakta olduğu işinden, istifa ederek; ya da kendi isteği ile ayrılmış olmaması gerekmektedir.
• İşten çıkartılan kişinin, işten çıkartılma nedeninin, yetenek, ya da yeterlilik eksikliği olmaması, yani kişinin, işten çıkarılma nedeninin kendisi olmaması gerekmektedir.
• İşinden ayrılmadan önce, son 120 günlük sigorta priminin eksiksiz, ve düzenli olarak ödenmiş olması gerekir.
• İşsizlik maaşı alma şartlarının sonuncusu ise, kişinin son üç yıl içerisinde, en az 600 gün işsizlik sigortasına ödeme yapmış olmasının gerekliliğidir.
İşsizlik Maaşı Almak İçin Nasıl Başvurulur?
İşten çıkartılan kişinin, iş sözleşmesinin feshedilmesinden sonraki 30 gün içerisinde, İŞKUR’un internet sitesi; ya da herhangi bir İŞKUR şubesinden, işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunması gerekmektedir. Doğal afet, ya da belgelendirilebilir bir hastalık durumu yok ise, ve kişi yine de işsizlik maaşı başvurusu için 30 günü geçirmiş ise, geçirdiği süre, hak sahipliği süresinden düşülecektir.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Alınır?
Bu sürenin, kişinin, çalışan iken, ödediği işsizlik sigortası süresine göre belirlendiği bilinmelidir. 600 gün işsizlik sigortası ödemiş olan bir kişi 180 gün işsizlik maaşı alabilir. 900 gün işsizlik sigortası ödeyen bir kişi 240 gün, 1080 gün işsizlik sigortası ödeyen kişi ise 300 gün işsizlik maaşı alabilmektedir.
İşsizlik Maaşı Başvurusunun Sonucu Nasıl Öğrenilir?
İŞKUR’un resmi internet sitesi, ya da e-Devlet Kapısı üzerinden bu sonuç öğrenilebildiği gibi, başvuru sırasında verilmiş olan telefon numarasına da kısa mesaj gidecektir. Ancak başvurunun gerekli belgelerle, ve zamanında gerekli yerlere yapılmış olmasıönemlidir.