Fotokopi Nasıl İcat Edildi?
Bu yazımızda size, fotokopi nasıl icat edildi, ve fotokopiyi kim buldu gibi soruların yanıtlarından söz etmeye çalışacağız. Şüphesiz fotokopinin icadı, günümüzde her gün basılan; ve okunan pek çok gazete; ve kitap için, bu eserlerin yazar; ve okuyucuları için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle fotokopinin icadını bilmeliyiz… İşte bilinmesi gerekenler; ve fotokopinin icadı…
Fotokopiyi Kim Buldu?
Dünyanın gelişimi için, yazıların kopya edilmesi ile gerçekleşen devrim niteliğindeki buluş, Chester Carlson tarafından gerçekleştirilmiştir. Chester Carlson, 1906 yılının Şubat ayında, fakir bir ailenin evladı olarak bir köhne barakada dünyaya gelmiş, sonrasında da ailesini tüberküloz hastalığı nedeniyle kaybetmiştir. Ancak eğitimine ara vermemiş, her ne kadar zor şartlarda okuyor da olsa, bu fakirlikten ancak bu şekilde kurtulacağını düşünmüştür. Ve, bir şey icat etmesi gerektiğini de bilmektedir.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde Fizik eğitimi alan Chester, sonrasında bir tescil ofisinde, döküman çoğaltma işi yapmaya asistan olarak başlamıştır. İşi sürekli kağıtların arasında boğuşmasını gerektirmektedir. Belgelerin çoğaltılmaları için ya el ile yeniden yazılmaları, ya da fotoğraflarının çekilmesi gerekmektedir. Bu iki yöntem de ya çok zaman almakta; ya da çok fazla maliyet gerektirmektedir. Chester Carlson, bunun böyle gitmeyeceğini anlar; ve bir yolunu bulmaya karar verir…
Fotokopi Nasıl İcat Edildi?
Chester Carlson, New York’ta bir kütüphaneye giderek, fotoğrafçılık üzerine yapılmış tüm araştırmaları aylarca incelemeye karar verdi. Sonrasında, kendisi de bu konu ile ilgili deneysel araştırmalara başladı. Elektrostatik denemelerini fotoiletken maddeler üzerinde gerçekleştirmeye başladı. Bunun sonrasında da, bir nesne elektrik ışığına maruz kalacak olursa, kendi görüntüsünü yansıtır şeklinde bir bilgiye ulaştı.
Carlson’un yaşı 32 iken, 22 Ekim 1938 tarihinde, ilk Xerografik görüntüyü keşfetti. Xerografi, eski Yunanca’da, kuru, ve yazma kelimelerinin birleşimi olarak açıklanmaktadır. Bu keşfi için patent başvurusunda bulunan Chester, sonrasında da büyük firmalardan yardım isteyerek, bu ürünü kalıcı hale getirecek yatırımların yapılmasını istedi. Kodak, IBM… gibi pek çok büyük firmaya Xerografi’den söz etti, ancak firmalar, bu ürün için yatırım yapmayı gerekli bulmadılar.
Aradan geçen uzun zamanın sonunda, fotoğraf malzemeleri satan Haloid adında bir firma, Cherter’in buluşu için, riskli de olsa yatırım yapmaya karar verdi; ve 1961 yılında da adını Xerox Corporation olarak değiştirdi.
Xerografi uzun yıllar boyu süren çalışmaların sonunda hızlı; ve kolay bir şekilde, siyah beyaz fotokopi çeken bir ürün haline getirildi. Bu ürün 1949 senesinde insanlara tanıtıldı. Xerox 914 ise 1961 yılında, basit; ve hızlıca siyah beyaz kopyalama yapan ilk otomatik fotokopi makinesi olarak piyasaya sürüldü.
Chester Carlson 1968 senesinde, 62 yaşında iken öldü. Geliştirmiş olduğu üründen, seneler sonra, Amerika’da satışa çıkan gelmiş geçmiş en iyi ürün olarak söz edildi. Kendisi, ölümünden sonra dahi fotokopinin icadı ile büyük ödüllere layık görüldü. Ölümünden önce, bu icattan kazandığı parayı hayır kurumlarına bağışladı.
Ona destek veren Xeros firması ise, şu anda teknolojiye yön veren, yüksek kazançlar elde eden firmalar arasında yer almaktadır. Sonrasında, yeni pek çok ürünün keşfine de öncü olmuştur…