Bulaşık Makinesinin İcadı

Bu yazımızda sizlere, son dönemlerde hepimizin kullanmaya alıştığı, ve onsuz olamayacağımızı düşündüğümüz bulaşık makinesi, ve bulaşık makinesinin icadı hakkında bilgilerden söz etmeye çalışacağız. Bulaşık makinesini kim icat etti sorusunun yanıtının, son 100 yıla ya da daha yakın geçmişe uzandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bulaşık makinesi günümüzden çok daha eski bir zamanda temelleri atılan cihazlar arasında yer alıyor…

Bulaşık Makinesinin İcadı

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Joel Houghton, 1850 yılında tahtadan bir tekerlek hazırlamış, ve bunun elle çevrilmesini olanaklı hale getirmiştir. Bu tekerlek su fışkırtmakta; ve bu şekilde bulaşıkları yıkamaktadır. Mekanizmanın günümüz için çok basit olduğu düşünülse de, o dönemlerde, bulaşıkları yıkayan bu mekanik cihazın oldukça kullanışlı olduğu düşünülmekte idi.

Josephine Cochrane ise, bulaşıkları yıkayacak bir makineyi kimse icat etmediğine göre bunu kendisinin yapması gerektiğini düşünmüş, ve tahta tekerlekten daha işlevsel bir cihaz geliştirmiş, geliştirdiği bu cihazın patentini almasının yanında, 1893 yılında bu cihazla ilgili uluslararası alanda bir de ödül kazanmıştır. Bu cihaz şu şekilde çalışmaktadır: Bakır bir haznenin içerisinde yüzen bir tekerlek bulunmaktadır. Bu tekerleğin merkezine, bulaşıkların içerisine konulduğu bölmeler sabitlenmiştir. Elle çalışan bu cihaz, yine de kendisinden önceki örneğe göre daha işlevsel olup, 1886’da bulunmuştur. Ama yine de çok ilgi görmediğini de belirtmeden geçmemeliyiz. Bir kaç otel; ve büyük restoran bu cihazı kullanmayı tercih etmiştir. Ama, bu cihaz, kendisinden sonra gelecek olan bulaşık makinesi alternatifleri için önemli bir örnek niteliğindedir.

1900’lü yıllara gelindiğinde, bulaşık makinesinin icadına yönelik pek çok lisans alınmıştır. Bu lisansların sayısı 100’e yakındır. Ama evlerinde bulaşık makinesi kullanan kişi sayısı azdır. Çünkü sıcak suyun bulaşık makinesine aktarılacağı teknoloji, o dönemlerde henüz mevcut değildir.

Walker kardeşler ise, Amerika Birleşik Devletleri’nde, 1910 senesinde, ilk mekanik bulaşık makinesini geliştirmiş, 1912 senesinde de kendi cihazlarını daha da ileri taşımışlardır. Bu makinede, haznede bulunan suyun çevrimi gerçekleşmektedir. Gelişmiş cihaz ise, bir boru yardımı ile suyu hazneye doğrudan aktarır. Ayrıca bir de elektrikli motor bulaşık makinesine eklenmiştir. Bu şekilde, elektrikli ilk bulaşık makinesi geliştirilmiştir. Ama bu sefer de, bulaşık makinesinin çalışması için gereken deterjan bulunmamaktadır. Bu nedenle bulaşıkların gerektiği şekilde temizlenememesi durumu söz konusudur.

1924 yılında, Ev Aletleri Salonu’nda Thomson’un geliştirdiği bulaşık makinesi sergilenmiştir. Bu cihaz şu şekilde çalışır: Helikopter pervanesine benzeyen,
motorla çalışan bir kol mevcuttur. Bu kolun görevi bulaşığın üzerine su püskürtmektir. Kristal Sodyum karbonat sabun parçaları bu cihazda deterjan olarak kullanılmış olup, bulaşığın yine iyi temizlenmemesine neden olmuştur. Ama yine de, günümüz bulaşık makinesinin öncüsü bu cihazdır.

Kalgonit, bulaşık makinesi deterjanı olarak 1932’de bulunmuştur.

Otomatik bulaşık makinesi ise, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1940 senesinde icat edilmiştir. Bu cihaz Avrupa’ya ancak 1940 senesinde gönderilebilmiş olup, bundan sonra geliştirilen bulaşık makinesi örnekleri, artık hem daha çok bulaşık almakta; hem de daha güvenli kullanımı olanaklı hale getirmektedir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları