Düzlem Nedir? Düzlem Parçası Örnekleri Düzlemin Özellikleri

Düzlem nedir? Aslına bakarsanız bu sorunun çok farklı yanıtları bulunur. Çünkü başta geometri ve matematik olmak üzere düzlem, coğrafya, resim… gibi farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Takdir edersiniz ki benzerlikler gösterse de her birindeki anlamı bir diğerinden farklıdır.

Düzlem nedir sorusu ile ilkokula başladığımız zamanlarda karşılaşmaya başlarız. Bunun en önemli nedeni ise neredeyse aklımıza gelen tüm derslerin konusu olabilmesidir. Burada sizlere geometri için düzlem hakkında bilgilerden söz edeceğiz. BilgiBilgi içerisinde düzlemi farklı sayfalarda, farklı şekillerde de bulabilirsiniz.

Düzlem Nedir?

Düzlem nedir? İki boyutlu olan, bu anlamda eni ve boyu olmakla birlikte yüksekliği bulunmayan, ancak hayal edildiği zaman sonsuza kadar gidebilen cisimlere düzlem adı verilmektedir. Dünya üzerinde düzlem olmadığını; yani sonsuzluğa kadar uzanan hiç bir cismin bulunmadığını belirtmeliyiz. Ancak düzlem parçası vardır. Yani hayalinizde, onun sonsuza kadar gidebileceğini canlandırabileceğiniz, ancak normalde sonsuzluğa gidemeyecek şeyler bulunmaktadır.

Düzlem Parçası Örnekleri

Düzlem Nedir

Düzlem nedir sorusuna farklı olarak şu şekilde de yanıt verebiliriz: Kesişen iki doğrunun tüm noktalarının dokunduğu alan şeklinde de tanımlanabilen düzlem için bu tanım matematikte Türk Dil Kurumu tarafından yapılmaktadır. Buna göre diyebiliriz ki düzlem, düzgün yüzeylerin tamamına verilen isimdir.

Matematikte Düzlem Nedir?

Matematikte düzlem nedir sorusunun yanıtını bir kez daha vermek istersek şu şekilde anlatabiliriz: Bir eni ve boyu olan, üzerinden noktaların ve doğruların geçtiği; yüksekliği bulunmayan… şekiller matematikte düzlem olarak tanımlanmaktadır.

Düzlem Örnekleri

Düzlem örnekleri ile düzlemi, diğer konuları da olduğu gibi, daha yakından tanıyabilirsiniz. Dünyamızda düzlem olmadığını daha öncebelirtmiştik. Bu nedenle düzlem örnekleri vermek kolay değildir aslına bakarsanız. Ancak zaten düzlemin hayalimizde canlanan bir cisim olduğunu belirttiğimiz için, şundan söz edebiliriz:

Yemek yediğiniz masanın üzerindeki masa örtüsünü düşünün. Bu masa örtüsünün kenarlarından birinin uzadığını, duvarları, dağları, denizleri aşarak dünyanın dışına çıktığını hayal edin… İşte bunu düzlem örneği olarak verebiliriz…

Düzlem Parçası Örnekleri

Düzlem parçası örnekleri konusunda ise daha şanslıyız. Çünkü yine biraz önce düzlem olmadığını belirtmiş ama düzlem parçasının bulunduğundan söz etmiştik. Dolayısı ile düzlem örneklerine nazaran düzlem parçası örnekleri bulmamız çok daha kolaydır.

Yemek masasının üzeri bir düzlem parçasıdır. Mutfak tezgahı, evinizin yüzümekte olduğunuz tabanı, evinizin duvarları… birer düzlem parçası örneği olarak verilebilir.

Düzlemin Özellikleri

Düzlemin özellikleri, maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:

• Düzlemin oluşabilmesi için en az üç noktanın olması gerekir.

• Eni ve boyu olan düzlemin yüksekliği yoktur.

• İki boyutludur.

• Sonsuza kadar uzayabilen bir uzay cismidir.

• Görülebilirliği yoktur. Ancak hayal edilebilir.

Düzlemin özellikleri dedüzlem nedir konusunda fikir sahibi olmanızı sağlamış olmalı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları