Zeka Nasıl Geliştirilir?
Bu yazımızda sizlere, zeka türlerine göre, zeka nasıl geliştirilir sorusunun yanıtlarından söz edeceğiz. Zeka geliştirme yöntemleri; ve zeka geliştirme teknikleri ile öğrenme, çevreye uyum sağlama, ve düşünme yeteneğinizi arttırabileceksinizç Evet, zeka doğuştan getirilir, ama sonrasında da geliştirilir. Bu nedenle, zeka türlerine göre zeka geliştirme yöntemlerine, hemen birlikte göz atalım…
Zeka Nasıl Geliştirilir?
Zeka türleri arasında yer alan sözel zeka, okumayı, yazmayı; ve konuşma kabiliyetini içerir. Zeka geliştirme teknikleri arasında yapılması önerilen egzersizler: kitap okumak, yeni bir dil öğrenmek, kelime oyunları oynamak, insanlarla sürekli sohbet etmek, hatta tartışma ortamlarında söz almak yer almaktadır.
Mantıksal zeka ise, problemleri mantık yolu ile, ve analitik olarak çözebilmeyi ifade etmektedir. Mantıksal zekanın geliştirilebilmesi için yapılması gerekenler: sayılarla oynanan mantık oyunlarına dahil olmak, bulmaca çözmek, matematik problemleri çözmektir.
Güzel sanatlar alanında, özellikle resim – heykel gibi dallarda başarılı olmayı ifade eden uzamsal zeka, pek çoğumuz tarafından bilinmez, ancak geliştirilmek istenirse yapılması gereken, Mind Map yönteminden yararlanmaktır. Not alınması gereken verilerin, resim; ve grafikler şeklinde not edilmesi önerilmektedir.
Sosyal zeka, zeka türleri arasında, insanlarla olan iletişimi ifade eden zeka türü olarak tanımlanmaktadır. Sosyal zekanın geliştirilebilmesi için tiyatral çalışmalara katılınabilir; ya da grup çalışmaları yapılabilir. Sözel zekanın geliştirilmesinde olduğu gibi tartışmalara dahil olup söz alabilmek, ve grup oyunlarına dahil olmak da tercih edilebilir.
Duygusal zeka, bir insanın kendi duygularını yorumlayabilme, ve kontrol edebilme yeteneğidir. Zeka geliştirme teknikleri arasında yer alan, kitap okumak, yazı yazmak, kendi duygu, ve düşüncelerini yorumlamak, özellikle de olumsuz düşündüğü konularda düşüncelerini kontrol altına almak… duygusal zekayı geliştirmek için yapılması gereken egzersizler olarak sayılabilmektedir.
Yaratıcı zekanın zeka türleri arasındaki yeri, yeni bir şeyler üretebilmek, alışılmış rutinlerin dışına çıkmak… şeklinde belirtilebilmektedir. El işi yapmak, resim, dekorasyon… gibi her türlü üretim faaliyeti, yaratıcı zekayı geliştiren teknikler arasında yer almaktadır.
Müzikal zeka, ritim; ve sesleri algılama yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Geliştirilmesi adına dans edilebilir, bir müzik aleti çalınabilir, ya da beste yapılabilir.
Bedensel zeka ise, zeka türleri arasında, ince, ve motor becerilerin güçlü olması anlamına gelmektedir. Oyun oynayarak, küçük yaşlarda resim yaparak, spor, ve egzersiz çalışmalarına dahil olunarak geliştirilebilir…