Oy Nasıl Kullanılır?

7 Haziran 2015’te yapılan seçimler sonrasında kurulamayan hükümet nedeni ile, 1 Kasım 2015 Pazar günü yeniden sandık başına gideceğiz. Ancak yapılan her seçimde olduğu gibi, bu seçimde de aramızda ilk kez oy kullanacak olanlar bulunacak… Peki oy nasıl kullanılır? Oy nasıl verilir? Oy nasıl geçersiz sayılır? Yazımız içerisinde bu soruların yanıtlarını sizlere aktaracağız; ve böylelikle, verdiğiniz oyların, istediğiniz partiye ulaşmasını sağlayabileceksiniz…

Ou Nasıl Kullanılır?
Oy Nasıl Verilir?

1 Kasım 2015’te oy kullanmak için ilk olarak bulunduğunuz mahallenin muhtarından seçmenkağıdınızı alın. Sonrasında, kağıt üzerinde bulunan okul; ve salon numarasına bakın. Burası, sizin oy kullanmak için bulunmanız gereken yerdir. Ardından seçim günü, oy kullanmak için belirtilen saatler arasındaki bir zaman diliminde, oyunuzu vereceğiniz yerde bulunun.

Muhtarınızdan almış olduğunuz seçim kağıdını, ve kimlik kartınızı sandık görevlisine verin. Görevlilerden, zarf, birleşik oy pusulası, ve mühürünüzü alarak, size gösterilen kabine geçin. Kabin içerisinde, birleşik oy pusulasına bakın, ve desteklediğiniz partiyi, ya da bağımsız adayı bulup, hemen altında bulunan daireye, dairenin dışına taşırmamak sureti ile Tercih, ya da Evet şeklinde mührünüzü basın. Ardından birleşik oy pusulasını, mühür dışarı gelecek şekilde katlayın, ve zarfın içerisine koyun. Sonrasında zarfı kapatın.

Kabinden çıkıp, zarfınızı sandığın içerisine atın. Ardından, sandık seçmen listesinde, adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın. Kimlik kartınızı bıraktığınızı unutmayın; ve salon görevlisinden alın. Ardından salondan ayrılabilirsiniz.

Engelliler Nasıl Oy Kullanır?

Bir kişinin eğer görme engeli varsa; ya da felç ise; yani görülebilen bir engeli bulunmakta ise, salonda bulunan bir seçmen bu kişiye oy kullanması sırasında yardımcı olabilmektedir. Ancak, engellilerin oy kullanması için kabine, salon sandık görevlilerinden birinin girmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ve bununla birlikte, engelli bir kişiye yardımcı olmuş olan seçmenin, bir başkasına yardımcı olabilmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Yani bir seçmen, sadece bir engelliye yardımcı olabilir.

Oy Nasıl Geçersiz Sayılır?

• Birleşik oy pusulasının arkasında, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigramı bulunmazsa; sandık kurulu mührü olmazsa
• Birleşik oy pusulasında, hiç bir parti için Tercih, ya da Evet mührü basılmamış ise
• Birleşik oy pusulasında birden fazla parti için Tercih, ya da Evet mührü basılmış ise
• Farklı bir seçim bölgesine ait oy pusulası kullanılır ise
• Birleşik oy pusulasının yırtılması, karalanması… gibi, hasar görmüş olması durumu söz konusu ise
• Birleşik oy pusulasının üzerine yazı yazılmış, isim ya da imza gibi şeyler yazılmış ise
• Zarfın içerisinde birleşik oy pusulasının haricinde el ilanı, broşür… gibi farklı bir şey var ise…
Kullanılan oylar geçersiz sayılacaktır…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları