Namazda Kıraat Namazda Kıraat Nedir? Nasıl Yapılır?
Namazda kıraat, İslam dininde namazın içindeki farzlar arasında yer almaktadır. Genel olarak bakıldığında İslamiyet içerisinde kıraat kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Ancak BilgiBilgi olarak şu anda anlatacağımız konu, namazın farzlarından olan kıraat şeklinde açıklanabilir.
Kıraat hakkında daha önce debilgi paylaşımında bulunmuştuk. Sözlük anlamı Okumak olan Kıraat, namazda kıyamda, Kur’an-i Kerim’den bir miktar sure okumak olarak açıklanabilir. Bu işlem farz olan namazlarda iki rekatta bir, diğer namazlarda ise her rekatta yapılmalıdır. Hadis terimi olarak da kullanılan bu kelimeyi namazda kıraat olarak ele alacağız.
Namazda Kıraat
Namazda kıraat, kıyam halinde yani ayakta dururken Kur’an-i Kerim’den sure ya da ayet okumaya verilen isimdir. Namazda kıraat miktarı üç kısa ayettir. Ya da üç kısa ayete denk bir uzun ayet de okunabilir.
İki rekatlı namaz, vitir namazı ve nafile namazların her bir rekatında, kıraat olmalıdır. Üç ve dört rekatlı namazlarda ise kıraat en az iki rekatta olmalıdır. Kıraatin iki rekatta olması farz iken ilk iki rekatta olması da vaciptir.
Tek başına namaz kılan kişi kıraate uymalıdır. Ama imama uyan kişinin böyle bir zorunluluk ya da yükümlülüğü yoktur.
Namazda Kıraat Nedir?
Namazda kıraat nedir? Farz olan namazlarda ilk iki rekattan sonra, diğer namazlarda ise her rekatta, kıyamda yani ayakta dururken, Kur’an-i Kerim’den sure okumak farzdır. Bu farz namazda kıraat adı ile anılmaktadır. Okunması gereken surelerin, kısa ise üç adet ya da uzun bir adet sure olması gerektiği belirtilmektedir.
Namazda kıraat nedir sorusuna yanıt vermemizin hemen sonrasında, kıraatin geçerli olabilmesi için uyulması gereken bir diğer şarttan da söz etmemiz gerekir ki o da şudur: Kur’an-iKerim içerisinden okunan surelerin, okuyan kişinin sadece kendisi tarafından duyulması gerekir.
Namazda kıraat konusunun gerekliliği dahilinde bahsettiğimiz bu durum aslında dua ederken herzaman geçerlidir. Bu durum Kur’an-i Kerim içerisinde de şu şekilde belirtilmektedir: “Dua eden kişinin bu sırada kendi sesini duyabilmesi ama bu sesi ondan başka hiç kimsenin duymaması oldukça önemlidir. Sevaplar en çok bu şekilde kazanılır.