Yaratılış Destanı Özeti Hangi Devlete Aittir? Özellikleri
Yaratılış Destanı özeti pek çok kişi tarafından merak edilir. İnsanlar destanın aslını ve özellikle de tamamını okumak istemezler. Bunun en önemli nedeni ise zaman yoksunluğu gibi görünse de aslında dilinin anlaşılmayacağı düşüncesidir. BilgiBilgi olarak daha önce Yaratılış Destanı hakkında kısa bilgi paylaşmıştık.
Şimdi ise sade ve anlaşılır bir dille Yaratılış Destanı özeti aktarımını sağlayacağız. Ve yine kısaca destan hakkında bilgi sahibi olmanıza da yardımcı olacağız.
Yaratılış Destanı Özeti
Yaratılış Destanı özeti kısaca şu şekildedir:
Ayın, güneşin ve toprağın olmadığı dönemlerde, sadece uçsuz bucaksız su varken, bir de Tanrı Kayra Han vardı. Çok canı sıkılıyordu. Tam da o anda su dalgalandı ve içinden Ak Ana Akine çıktı. “Yarat” dedi. Ve suyun içerisine yeniden gömüldü. Bunun üzerine Tanrı Kayra Han, kendisine benzeyen bir varlık yaratarak onun adını Kişi koydu…
Tanrı Kayra Han ile Kişi, uçsuz suyun üzerinde birlikte, siyah kazlar gibi uçmaya başladılar. Ancak Kişi, Tanrı Kayra Han’dan daha yüksekte uçmak istedi. Ve bunu başaramayarak suyun üzerine düştü. Boğulmak üzereydi. Kendisini yaratan Tanrı Kayra Han’a, kendisini kurtarması için yalvardı. Tanrı Kayra Han da “Yükselt” emrini verdi. Bunun üzerine Kişi, boğulmaktan kurtuldu.
Tanrı Kayra Han artık Dünya’yı yaratmak istediğinde, Kişi’ye, suya dalıp toprak çıkartması emrini verdi. Ancak aklından yine kötülükler geçiren Kişi toprağın bir kısmını avucunda, bir kısmını da ağzında çıkarttı. Aklınca, ağzında sakladığı toprak ile kendine ait bir dünya yaratacaktı.
Avucunda bulunan toprağı, Kayra Han’ın isteği ile suyun üzerine serpti. Bunun sonrasında da Kayra Han toprağa “Büyü” emrini verdi. Suyun üzerindeki toprak büyüyerek dünyayı oluşturdu, ama bu sırada Kişi’nin ağzındaki toprak da büyümeye başladı. Kişi yine boğulacaktı.
Tanrı Kayra Han’a yine kendisini kurtarması için yalvardı. Bunun üzerine Kayra Han “Tükür” emrini verdi. Ve Kişi’nin ağzındaki toprak döküldü. Ama ıslak olan toprak dünya üzerinde tepeciklerin oluşmasına sebep oldu. Kayra Han bu duruma çok sinirlendi. Ve Kişi’yi kendi aleminden, onun Şeytan olduğunu söyleyerek kovdu.
Toprakta bir ağaç yetişti. Ağacın 17 dalı vardı. Kayra Han, her bir dalın altına bir adam yaratarak, her bir adamın bir millet oluşturmasını istedi. Ancak Şeytan Kişi bu adamları da kıskandı ve onların kötü olması için çalıştı. Ardından bir kere daha lanetlenerek toprağın altında bulunan karanlıklar aleminin üçüncü katına sürüldü.
Kayra Han da göğün 17. katında kendine bir Nur Alemi yaratarak oraya çekildi. İnsanların dünyada boş kalmaması için onlara da bir Gök Oğul gönderdi…
Şeytan Kişi, Gök Oğul’u, kendisinin Tanrı Kayra Han’ın katına çıkması için yalvarmaya razı etti. Gök Oğul Şeytan Kişi’nin, Tanrı Kayra Han da Gök Oğul’un isteğini kabul etti. Bunun üzerine Şeytan Kişi, kendisine bağlı kötü ruhlarla birlikte yaşayabileceği bir gök yarattı.
Burada, Dünyada bulunan insanlardan daha iyi yaşıyorlardı. Ve bu durum Tanrı Kayra Han’ın hoşuna gitmedi. Kahraman Mandişere’yi, Şeytan Kişi’nin düzenini bozmak için oraya gönderdi. Mızrak vuruldu; şimşekler çaktı, gök gürültüleri oldu ve parçalar, insanların yaşadığı, Kayra Han’ın yarattığı dünyaya düştü…
Bunun üzerine Tanrı Kayra Han Şeytan Kişi’ye bir kere daha kızdı ve onu dünyanın sonuna kadar yerin en alt katında kalması emri ile kovdu. Kendisi göğün 17. katında, Gün Ana 7. katında, Ay Ana ise 6. katında oturmaktalar…
Yaratılış Destanı özeti yeterince anlaşılır değil ise konu altına bunu yorum olarak belirtebilirsiniz.
Yaratılış Destanı Hangi Devlete Aittir?
Yaratılış Destanı hangi devlete aittir? 19. Yüzyılda yaşamış olan Profesör W. Radloff, Yaratılış Destanı’nı Altay Türkleri’nden derlemiş bulunmaktadır. Bu derleme ile ortaya çıkan Yaratılış Destanı da Türkler tarafından da kabul edilmiştir.
Yani Yaratılış Destanı hangi devlete aittir sorusuna, Türklere ait olduğu yanıtını verebiliriz.
Yaratılış Destanı Özellikleri
Yaratılış Destanı özellikleri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir.
• Yaratılış Destanı’nın konusu: Evrenin düzeni, iyi ve kötünün ortaya çıkması ve evrenin yaratılışıdır.
• 19. Yüzyılda ortaya çıkmıştır.
• Prof W. Radloff derlemiştir.
• Altay Türkleri’nden elde edilmiştir.
• Özellikle Şamanizm olmak üzere, Türkler’in kabul etmiş olduğu tüm dinlerin izlerini taşır.
• Türk mitoloji, düşünce ve inancından izler Yaratılış Destanı içerisinde bulunabilir.
Yaratılış Destanı özeti gözden geçirdiğinizde, Yaratılış Destanı özellikleri hakkında siz de fikir sahibi olabilirsiniz.