Yağların Özellikleri Nelerdir? Yağların Özellikleri
Yağların özellikleri nelerdir? Gerek insanların, gerekse de hayvanların vücutlarında yağların büyük önemi bulunmaktadır. Her şeyin öncesinde vücudun çalışmasına katkıda bulunurlar. Buna karşın özellikle diyet yapan pek çok kişi yağlarından kurtulmayı hedefler… Ama fazla yağlarından.
Son dönemde internet ortamında yağların özellikleri nelerdir sorusunun yanıtları sıklıkla araştırılmaktadır. Çünkü her geçen gün daha fazla bilinçlenen toplumumuz, artık yağların, vücudun çalışması için ne denli gerekli olduğunu biliyor. Fakat burada doymuş yağ ve doymamış yağ hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Yağ nedir? Canlılardaki organik bileşenler arasında yer alan yağların içeriğinde Azot, Hidrojen, Oksijen ve Karbon gibi bileşikler bulunmaktadır. Yağların yapısına baktığımızda, bir molekül gliserol ve üç molekül yağ asitinden oluştuklarını belirtebiliriz.
Doymuş yağ nedir? Yağ asitlerinden bir tanesini düşündüğümüzde, bu yağ asiti içerisinde bulunan Karbon zincirinde bulunan Karbon atomları arasında çift bağ bulunmuyorsa, bu tür yağlara doymuş yağ asiti adı verilmektedir. İçeriğinde doymuş yağ asiti bulunduran yağlara da doymuş yağ ismi verilir.
Doymamış yağ nedir? Yağ asitlerini düşündüğümüzde, içeriklerinde bulunan Karbon zincirinde bulunan bağlar, bir ya da daha fazla çift ise bu tür yağ asitlerine doymamış yağ asiti, doymamış yağ asiti içeren yağlara da doymamış yağ adı verilmektedir.
Doymamış yağların oda sıcaklığında sıvı halde olduklarını belirterek, doymuş yağı doymamış yağdan ayırabileceğiniz ile ilgili bir püf noktası verebiliriz. Doymamış yağlara her bir yağ asiti için iki Hidrojen olmak üzere eklenerek, doymuş yağlar elde edilmektedir. Doymuş yağlar tereyağı ve margarin gibi yağlar iken, doymamış yağlar ise zeytinyağı, bademyağı gibi yağlar olarak örneklendirilmektedir.
Yağların Özellikleri Nelerdir?
Yağların özellikleri nelerdir? Yağların özellikleri arasında ilk olarak, vücut için enerji deposu olduklarından söz edelim. Çünkü vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak yağların görevleri arasında yer alıyor. Yağların özellikleri arasında, vücudu onarmak ve büyümeye yardımcı olmak gibi bir etkiden de söz edebiliriz. Yağlar aynı zamanda vücut için besin değeri de taşırlar.
Yağlar vücuda enerji vermek için vücutta karbonhidratlardan sonra kullanılırlar. Vücut yapısında yer almak, yağların görevleri arasında yer alırken, organların korunması etkisinden de söz etmeden geçmemeliyiz. Herhangi bir organımızın maruz kaldığı bir darbede, vücudu destekleyerek koruma özelliği gösterirler.
Yağların görevleri arasında, bazı vitaminlerin vücut tarafından alınması da yer almaktadır. Bazı hormonların üretimi de de yağlar tarafından gerçekleştirilir ki bu hormonlar, vücudun düzenli çalışmasını olanaklı hale getiren hormonlar olarak tanıtılırlar.
Yağların özellikleri nelerdir sorusunun yanıtları arasında, besin grupları arasında, içeriğinde en çok enerjiyi bulunduran besinin yağlar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Vücut içerisinde bulundukları belirli yerler vardır. Eğer ki vücudunuzda fazla alınmış olan yağlar varsa bunlar ya derinizin altında ya da iç organların çevresinde bulunur. İç organların çevresinde bulunan yağlar, az önce de belirtmiş olduğumuz gibi organların darbeye karşı korunmasını sağlarlar.
Deri altında toplanan yağlar ise yağların vücudumuzdaki görevleri arasında yer alan vücut ısısını koruma özelliğini beraberinde getirmektedir. Eğer ki uzun süreli aç kalmamız gerekiyorsa ve vücut için gerekli olan enerji tükenmiş ise yağlarda bulunan enerji, vücudun gerek duyduğu enerji olarak kullanılmaya başlanacaktır.
Yağların, kan ya da hücre içerisine karışabilmesi için mutlaka sindirim işlemine girmeleri gerekir. Bunun nedeni, moleküllerinin büyük olmasıdır. Bu şekilde kan ya da hücre içerisine giriş yapamazlar. Ancak sindirilmeleri gerekir.
Yağların Özellikleri
Yağların özellikleri hakkında bilgiler verirken bitkisel ve hayvansal yağların bulunduğunu da belirtmeden geçmemeliyiz. Bazı bitkilerin içeriğinde bulunan yağ miktarı çok iken, özellikle meyvelerde ve sebzelerin içeriğinde bulunan yağ miktarı oldukça azdır.
Hayvansal yağlardan söz ederken ise tereyağını örnek verebileceğimiz gibi bazı hayvansal besinlerin içeriğinde de yağ bulunduğunu belirtmeden de geçmemeliyiz. Ve bu besinlere en iyi örnek de süttür.
Yağların vücut tarafından çok alınması durumunda, depolanması durumu söz konusu olacaktır ki bu durum da obezitenin gündeme geleceğini unutmamalıyız. Vücudumuzdaki yağlar ne işe yarar ve yağların özellikleri nelerdir sorularının yanıtlarını BilgiBilgi içerisinde verirken, hiç bir şeyi abartmamamız gerektiği gibi yağların da abartılmaması gerektiğine değinmeyi unutmamalıyız.