Sitoplazma Nedir?

Bu yazımızda sizlere sitoplazma ile ilgili bilgilerden söz ederek, sitoplazma nedir, sitoplazmanın görevleri; ve sitoplazmanın özellikleri nelerdir sorularının yanıtlarından söz etmeye çalışacağız. Eğer sizin de sitoplazma hakkında bilgilere ihtiyacınız varsa, zaman kaybetmeden detayları sizlerle paylaşmaya başlayalım…

Sitoplazma Nedir?

Çekirdek ile hücre zarı arasındaki boşluğu dolduran sıvının adı sitoplazma olarak belirtilmektedir. Sıvı olmakla birlikte yarı akışkandır, ve yumurta akına benzemesinin yanında, büyük kısmının su olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir. Yapısında suyun haricinde, mineral; ve vitaminler, aminoasitler; ve yağ asitleri ile glikoz da yer almaktadır. Hücrenin yaşamsal faaliyetlerinin sitoplazma içerisinde gerçekleştiğini, ve bu duruma organellerin yardımının bulunduğunu da belirtmeden geçmemeliyiz. Bir sitoplazmanın yapısı bozulursa, o hücrenin ölümü söz konusudur.

Sitoplazmanın Özellikleri Nelerdir?

• Yarı saydam olan sitoplazma, aynı zamanda renksiz bir yapıya sahiptir.
• Hücre zarı ile çekirdek arasında yer alır; ve hücre zarından ileri gidemez.
• Yapısının %90’ı su olmasına karşın, suya karışmama; ve suda çözünmeme özelliği vardır.
• Sitoplazma canlıdır.

Sitoplazmanın Görevleri Nelerdir?

• Hücrenin canlı kalması, ve bu anlamda canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesi için uygun yer sitoplazmadır. Bundan dolayı. sindirim, üreme, boşaltım, dolaşım, solunum, beslenme… gibi, hücrenin yaşamını devam ettirmesi için gerçekleştirilen tüm faaliyetler sitoplazmada devam eder.

• Sitoplazmanın görevlerini yerine getiren, sitoplazmanın içindeki organeller birbirlerinden farklıdır. Her bir organelin farklı bir görevi bulunmaktadır… Sitoplazmanın içindeki organeller ve görevlerini sitemiz içerisinde farklı bir konuda bulabilirsiniz…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları