Karbonhidratların Görevleri Nelerdir? İçeren Besinler Neler?

Karbonhidratların görevleri nelerdir? Bu sorunun yanıtlarını hem diyet yapanlar hem de fen ve biyoloji dersi alan öğrenciler araştırıyor. Diyet yapanların diyetlerinde karbonhidrat bulunmaması öneriliyor. Çünkü yüksek kalorili olmaları ve kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürmeleri dolayısı ile kilo aldırdıklarına inanılıyor.

Ancak canlıların hayatında çok önemli bir kaç besin ögesi bulunuyor ve bunlar arasında karbonhidratlar da yer alıyor. Vücut için çok önemli görevleri bulunan karbonhidratların tüketilmesi büyük önem arz ediyor. Dolayısı ile karbonhidratların görevleri nelerdir sorusunun yanıtlarını bilmek önemli.

BilgiBilgi olarak bu konuda sizleri bilinçlendirmek adına çabalıyoruz. Daha önce bu anlamda karbonhidratların özellikleri nelerdir başlıklı bir konu da hazırlamıştık. Şimdi de detaylı olarak karbonhidratları tanımaya başlayalım.

Karbonhidratların Görevleri Nelerdir?

Karbonhidratların görevleri nelerdir sorusuna yanıt ararken, aslında vücutta yüksek miktarda bulunan karbonhidratların enerji veren özelliklerine de değinmemiz geekir. İlk olarak karbonhidratın ne olduğunu öğrenipsonrasında da diğer detayları aktarmaya başlayalım.

Karbonhidrat İçeren Besinler

Karbonhidratların Görevleri Nelerdir

Karbonhidrat nedir? İçeriğinde oksijen, hidrojen ve karbon bulunduran organik bileşenlerin, hem canlılara enerji sağlaması; hem de canlılık faaliyetlerine katılmasını sağlayan besinlerin genel adına karbonhidrat diyebiliriz.

Karbonhidratların görevleri nelerdir? Karbonhidratların görevleri arasında ilk olarak, canlılara enerji verebilmesi yeteneğinden söz etmeliyiz. Protein adı verilen diğer besin grubunun da işlevlerinde önemli rol üstlenen karbonhidratların bu görevini şu şekilde açıklayabiliriz:

Proteinler eğer, canlılara enerji vererek harcanmak yerine, canlılık faaliyetlerinin sağlanması ve onarılmasında değerlendiriliyorlarsa, bu durum karbonhidratların eseri olarak nitelendiriir.

Karbonhidratların görevleri arasında, başka bir besin grubu olan yağların da etkinliğinin belirlenmesinden söz etmek gerekir. Yağlar, eğer karbonhidrat var ise enerji olarak kullanılmazlar. Karbonhidrat yok ise yağlar enerji olarak kullanılır. Ancak yağların enerji olarak kullanılması çok tercih edilen bir durum değildir. Çünkü vücuttaki asit oranı artmakta ve zararlı maddelerin su yüzüne çıkması olanaklı hale gelmektedir. İşte karbonhidratlar, bu durumun engellenmesinde rol oynamaktadır.

Karbonhidratların bir diğer görevi ise beyne gerekli olan enerjiyi sağlamaktır. Sinir dokularında da karbonhidratın olumlu etkisinin bulunduğunu belirtmeliyiz. Bağırsaklarda bulunan ve sindirimde önemli rol oynayan bazı bakterilerin ortaya çıkmasını da karbonhidratlar sağlar.

Eğer karbonhidratlar olmaz ve bu bakteriler ortaya çıkmaz ise sindirim sisteminde önemli problemler gündeme gelir. Kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı da karbonhidratların içeriklerindeki liflerin koruyucu etkisinin bulunduğunu belirtmeden geçmemeliyiz.

Karbonhidrat İçeren Besinler

Karbonhidrat içeren besinler: Karbonhidratlar bu kadar önemli iken, bu besinlerin de önemli olduğunu kesinlikle unutmamalıyız. Peki o halde karbonhidrat içeren besinler nelerdir? Yulaf, mercimek, pirinç, patates, buğday, üzüm, süt, bal, şeker pancarı, muz, kiraz, çilek, şeftali, karpuz, kavun…

İçeriğinde şeker bulunan besinleri karbonhidrat olarak düşünebiliriz. Karbonhidratların görevleri nelerdir sorusunun yanıtlarını da artık bildiğimize göre bu besinleri gerekli ölçüde tüketebiliriz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yandex.Metrica Gizlilik Politikaları