Hücre Zarı Nedir? Hücre Zarının Görevleri
Bu yazımızda sizlere hücre zarı ile ilgili bilgiler vererek, hücre zarı nedir, hücre zarının görevleri, ve hücre zarının özellikleri hakkında bilgiler aktaracağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Hücre zarı ile ilgili bilgi edinmek ister, hücre zarının görevleri, hücre zarının özellikleri, ve hücre zarının yapısını bilmek isterseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz:
hücre zarı nedir? Hücrenin en dışında bulunan, hücreye şekil kazandırarak hücreyi saran zara hücre zarı adı verilmektedir. Hücre zarının yapısı, ve hücre zarının özelliklerine baktığımızda, her şeyin öncesinde hücre zarının saydam olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Esnek, canlı, ve geçirgen özelliğe sahip olan hücre zarı, geçirgenliğini seçici olarak gerçekleştirmektedir. Bazı maddelerin hücre zarını geçerek hücre içerisine girebilmesi mümkün iken, bazı maddelerin hücre içerisine girmesi olanaklar dahilinde değildir.
Hücre zarı nedir, hücre zarının yapısı, ve hücre zarının özelliklerine kısaca göz atmamızın sonrasında, hücre zarının görevlerine bakmak istersek, her şeyin öncesinde sitoplazmanın dağılmasını önlediğini belirtmemiz gerekecektir. Hücreye şekil vermek hücre zarının görevleri arasında yer almakta iken, hücre zarının görevleri arasında yer alan bir diğer şey de hücrenin dış etkilerden korunmasını olanaklı hale getirmektir. Maddelerin alış ve verişini kontrol etmek de hücre zarının görevleri arasında yer almaktadır.
Hücre zarının hayvan hücrelerinde de bitki hücrelerinde de bulunduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Hücre zarı tarafından hücreye girişine izin verilen maddeler besinler, ve oksijen olarak özetlenebilirken, hücreden çıkışın olanaklı hale gelmesini sağlayan şey ise atık maddelerdir, ve bu tür maddelere de karbondioksiti örnek gösterebiliriz. Hücre zarının yapısında yağ, protein; ve karbonhidrat olması gerekmektedir.