Tekke Ve Zaviyelerin Kapatılması
Bu yazımızda sizlere ilk olarak tekke ve zaviye nedir sorusunun yanıtını aktaracağız. Sonrasında da tekke ve zaviyelerin kapatılması hakkında bilgileri sizlerle paylaşıp, tekke ve zaviyelerin kapatılması ile ilgili Atatürkün sözlerini aktarmaya çalışacağız. Siz de Atatürk inkılapları arasında yer alan tekke ve zaviyelerin kapatılması ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız, zaman kaybetmeden bilgilerimizi sizlerle paylaşmaya başlayalım…
Tekke Ve Zaviye Nedir?
Genel olarak tarikat üyelerinin toplandığı, bu toplantılar sırasında dini tören gerçekleştirdiği yerlere tekke ve zaviye adı verilmektedir. Tarikatler ise, Türkiye Selçukluları, ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde kurulmuştur. Görevleri arasında, hem insanları dini yönden aydınlatmak; hem de Anadolu’nun Türk’leşmesine katkıda bulunmak yer almaktadır. Söz konusu bu tarikatlerin, şeyh, derviş, mürit… gibi mensupları bulunmakta olup, görevlerini, tarikati belirli günlerde toplayarak yerine getirmekte idiler.
Tekke ve zaviyelerde aynı zamanda, kültürel etkinlikler de düzenleniyor, ve bunun yanında, yardıma yönelik görevler de yerine getiriliyordu.
Atatürk inkılapları arasında yer alan Tekke ve zaviyelerin kapatılması sırasında, türbeler de kapatılmıştır. Türbe ise, devlete, topluma hizmet etmiş önemli kişilerin gömüldüğü mezar olarak tanımlanabilmektedir.
Tekke Ve Zaviyelerin Kapatılması
Osmanlı İmparatorluğu’nun zayıflaması ile birlikte, tekke ve zaviyeler, görevlerinden farklı nedenlerle kullanılmaya başlandı; insanların dini duyguları buralarda istismar edildi. Bu dönemde tekke ve zaviyeler, derdine deva arayan hastaların iyileşmesine destek olan yerler, insanları kötülüklerden koruyan, mekanlar olarak tanıtılıyordu. Ve bir çare umudu ile buralara gelen insanlardan bir çıkar elde ediliyordu.
Cumhuriyetin kurulmasından sonra da tekke ve zaviyeler asıl görevleri dışında kullanıldı. İnsanların vicdanları sömürüldü, Cumhuriyet rejimine karşı çıkıldı, hatta daha da ileri gidilerek ayaklanmalara teşebbüslerde bulunuldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 30 Kasım 1925’te çıkartmış olduğu kanun ile, tekke ve zaviyelerin kapatılması; ve türbelerin kapatılmasını sağladı…
Tekke Ve Zaviyelerin Kapatılması İle İlgili Atatürkün Sözleri
Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz; en doğru, en hakiki yol medeniyet yoludur…
Ulu önder Atatürk’ün bu sözleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tekke ve zaviyelerin kapatılması ile ilgili çıkartmış olduğu kanuna ışık tutmuştur.